AZ naar La Liga-koploper: 'Dit is hét hoogtepunt van de voorbije 20 jaar'

AZ naar La Liga-koploper: 'Dit is hét hoogtepunt van de voorbije 20 jaar'

05-11-2020 10:00
34

De start in de Eredivisie had – voorzichtig uitgedrukt – overtuigender gekund, maar AZ is in Europa absoluut een ploeg om rekening mee te houden. De start van het Europa League-seizoen had niet beter gekund: de sensationele 0-1 bij Napoli werd gevolgd door een klinkende 4-1 tegen HNK Rijeka. Donderdagavond wacht weer een mooie test: Primera División-koploper Real Sociedad is de volgende tegenstander. VoetbalPrimeur blikt vooruit op de clash in Baskenland.

Real Sociedad is na acht wedstrijden de trotse nummer één van Spanje, terwijl AZ als nummer negen van de Eredivisie aan de aftrap staat. Trainer Imanol Alguacil is echter op zijn hoede voor de tegenstander uit Alkmaar. "Aan onderschatting doet hij niet", verzekert Yon Cuezva van Radio Marca Donostia in gesprek met deze website. "Dat doet hij ook niet als ze in de beker tegen clubs uit de derde divisie spelen."

Celta-uit generale voor AZ-thuis
De Europa League wordt dan ook net zo serieus genomen als de nationale competitie, misschien wel serieuzer. Real Sociedad behield zondag zijn koppositie met een 1-4 zege op Celta de Vigo: linksback Nacho Monreal en middenvelder Mikel Merino hoefden niet in actie te komen, de belangrijke aanvallers Mikel Oyarzabal en Portu speelden beiden slechts één helft. "Die wedstrijd was in feite een voorbereiding op AZ-thuis", aldus Cuezva. "Alguacil heeft de tegenstander goed geanalyseerd, zoals hij altijd doet. Hij kent al hun namen en weet echt wel wie er gaan spelen, van de rechtsback tot de linksback."

AZ zal in elk geval geen tegenstander treffen die naast zijn schoenen loopt. "Meedoen om de titel? Nee, dat is onmogelijk. Ze spelen geweldig, maar dit is voor Real Sociedad hét hoogtepunt van de afgelopen twintig jaar. Als Sevilla dit seizoen steken laat vallen, zouden ze eventueel voor een Champions League-ticket kunnen gaan. Maar plek vijf of zes: dat is normaal gesproken het meest realistisch", analyseert Cuezva.

Silva voor Odegaard
Neemt echter niet weg dat de Erreala het dit seizoen prima voor elkaar hebben. "De ploeg is nauwelijks veranderd ten opzichte van vorig seizoen. Een groot deel van de selectie kent elkaar al vanuit de jeugdopleiding: zij spelen al vanaf hun dertiende samen." Het vertrek van smaakmaker Martin Odegaard werd bovendien adequaat opgevangen: niemand minder dan 125-voudig Spaans international David Silva (34) kwam over van Manchester City. "Nog steeds een geweldige speler. Hij werd aan het seizoen getroffen door het coronavirus, maar haalt nog altijd zijn gebruikelijke hoge niveau."

Nadat Odegaard werd teruggehaald door Real Madrid, is er nog één oude Eredivisie-bekende overgebleven in Estadio Anoeta: voormalig Willem II-spits Alexander Isak. De 21-jarige Zweed strijdt met Willian José om de enige spitspositie en heeft dit seizoen nog geen wedstrijd van begin tot einde gespeeld: toch hebben zijn ploeggenoten hem hoog zitten, weet Cuezva. "Zijn medespelers zijn blij met hem: hij past in het team en ze kunnen het goed met hem vinden. Het schijnt dat hij ook leuke grappen maakt."

Real Sociedad en AZ trappen donderdagavond om 18.55 uur af. AZ heeft na twee Europa League-duels de maximale score en verdedigt zijn eerste plek in Poule F. Real Sociedad heeft drie punten en staat met Napoli op een gedeelde tweede plek.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)