Baskische storm is AZ te machtig: drie koplopers in Europa League-poule

Baskische storm is AZ te machtig: drie koplopers in Europa League-poule

Gepubliceerd: donderdag 5 november 2020 om 20:45do 05-11-2020 om 20:45

AZ is zijn maximale score in de Europa League kwijt. De Alkmaarders stonden na twee wedstrijden op zes punten, maar hadden in Estadio Anoeta weinig te vertellen tegen Primera División-koploper Real Sociedad en verloren met 1-0.

AZ kon weer beschikken over Myron Boadu, die recent het coronavirus had opgelopen. Doordat hij weer in de basis mocht beginnen, verhuisde zijn vervanger Albert Gudmundsson naar het middenveld en nam Teun Koopmeiners centraal achterin plaats. De eerste helft stond vooral in het teken van tegenhouden en overleven. De Basken hadden het vizier echter niet op scherp en Marco Bizot was bovendien alert. De AZ-sluitpost hield Portu van scoren af en zag David Silva kort daarna rakelings naast mikken.

De druk van de thuisploeg nam na de rust alleen maar toe. Bizot zag Portu opnieuw voor zich opduiken en moest nog een aantal keer handelend ingrijpen. Na een klein uur spelen moest ook de doelman zich gewonnen geven: Mikel Oyarzabal verzorgde de assist en Portu tikte bij de tweede paal van dichtbij de 1-0 binnen.

Trainer Arne Slot reageerde met een driedubbele wissel: Boadu, Gudmundsson en Jesper Karlsson maakten plaats voor Zakaria Aboukhlal, Hakon Evjen en Ferdy Druijf. De gasten uit Alkmaar kwamen zowaar wat vaker in de buurt van doelman Miguel Ángel Moyá: Aboukhlal kreeg nog een opgelegde kans op de 1-1, maar kon zijn zenuwen niet in bedwang houden.

Het bleef bij 1-0 voor de gastheren. Napoli won ondertussen met 1-2 bij Rijeka, waardoor AZ nu samen met de Basken en de Italianen aan kop staat. Op donderdag 26 november krijgen de Alkmaarders in eigen huis een herkansing tegen Real Sociedad.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws