Keeperscrisis bij Oranje: 'Neem Courtois, die zou in Nederland afgedankt worden'

Keeperscrisis bij Oranje: 'Neem Courtois, die zou in Nederland afgedankt worden'

Gepubliceerd: woensdag 11 november 2020 om 07:04wo 11-11-2020 om 07:04

Laatste update: woensdag 11 november 2020 om 07:08wo 11-11-2020 om 07:08

Sander Westerveld baalt dat hij niet nu, maar twintig jaar geleden als profkeeper actief was. De voormalig sluitpost van Liverpool denkt dat hij in deze tijden meer kansen had gekregen in het Nederlands elftal en ziet dat keepers in Nederland tegenwoordig worden afgerekend op het meevoetballen, in plaats van op het maken van beslissende reddingen.

"Ik ben een beetje jaloers. Als ik nu had gekeept, had ik meer dan zes interlands gespeeld. Ik had Edwin van der Sar voor me", begint Westerveld in gesprek met de NOS. "Met andere keepers uit mijn tijd heb ik het er weleens over. Toen had je wel tien keepers die voor Oranje konden spelen. Niet alleen Van der Sar, je had ook Ruud Hesp van Barcelona, Ed de Goeij bij Chelsea en keepers als Edwin Zoetebier, Patrick Lodewijks, Sander Boschker. En ik zal er vast nog wat vergeten. Het is er niet beter op geworden."

Westerveld ziet dat er in Nederland de focus wordt gelegd op de verkeerde zaken bij het opleiden van keepers. "Volgens mij wordt er te veel op meevoetballen opgeleid in Nederland. Ik was een tijd terug zaakwaarnemer en als clubs uit Engeland of Spanje me belden, wilden ze gewoon een goede keeper. In Nederland vroegen ze om de best meevoetballende keeper, eigenlijk om voetballers met handschoenen."

'Lekker belangrijk'
Thibaut Courtois en Alisson Becker zijn goede voorbeelden, stelt Westerveld. "Neem Courtois, die iedereen zo goed vindt. Die zou in Nederland afgedankt worden, omdat hij niet kan meevoetballen. Ander voorbeeld: Tim Krul maakt tegen Mexico een heel goede redding in een één-tegen-één. Daar hoor ik niemand over. Het gaat over hoe hij uitverdedigt, dat er een bal over de zijlijn gaat. Bij Liverpool schiet Alisson ook weleens een bal over de zijlijn. Lekker belangrijk. Een keeper moet beslissende reddingen maken, voorzetten pakken."

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws