Tussenrapport Feyenoord: opvallende kartrekker in Kuip, nieuwe spits broodnodig

Tussenrapport Feyenoord: opvallende kartrekker in Kuip, nieuwe spits broodnodig

17-11-2020 11:30
69

Feyenoord was begin 2020 niet te stoppen, tot het moment dat de Eredivisie vanwege de uitbraak van het coronavirus werd stopgezet. Een tijd van onzekerheid brak aan: de financiële gevolgen van de crisis kwamen ook in De Kuip aan het licht en de transferperiode verliep allesbehalve soepel. Twee maanden na de seizoensstart strijdt Feyenoord echter nog op alle fronten mee, hoewel er aan het spel nog wel een en ander te verbeteren valt. Tijd voor een tussenrapport.

Transferzomer
Qua uitgaande transfers was het weinig spectaculair, de afgelopen transferperiode van Feyenoord. De Rotterdammers zagen een aantal spelers, waaronder Renato Tapia, Jan-Arie van der Heijden, Rick Karsdorp en Edgar Ié vertrekken, maar geld leverde het niet op. Tapia liep uit zijn contract en voetbalt inmiddels bij Celta de Vigo. Van der Heijden liep ook uit zijn contract en streek bij Willem II neer. Karsdorp en Ié keerden na hun verhuurperiode terug bij respectievelijk AS Roma en Trabzonspor.

Aangezien er geen transfersommen binnenkwamen in De Kuip en de financiële situatie – mede door de uitbraak van het coronavirus – penibel is, had Feyenoord op de transfermarkt maar weinig speelruimte. Mohammed Kudus, Joey Veerman en Chidera Ejuke stonden op het lijstje, maar zij waren financieel niet haalbaar. Dick Advocaat moet het doen met João Teixeira, Mark Diemers, Christian Conteh en Francesco Antonucci (die dit seizoen verhuurd wordt aan FC Volendam). Gezamenlijk kostten deze vier spelers, aangevuld met de transfervrije Bryan Linssen en huurling Uros Spajic, Feyenoord ruim vijf miljoen euro.

Hoogtepunt
We zijn inmiddels twee maanden onderweg dit seizoen en Feyenoord heeft in de Eredivisie nog geen duel verloren. Daar staan wel de drie gelijke spelen tegen FC Twente (1-1), Sparta Rotterdam (1-1) en RKC Waalwijk (2-2) tegenover. De ploeg van Advocaat staat op het moment op een vierde plaats, maar hét hoogtepunt van dit seizoen tot dusver vond plaats in de Europa League. Na het gelijkspel tegen Dinamo Zagreb (1-1) en de ruime nederlaag tegen Wolfsberger AC (1-4), werd CSKA Moskou – de koploper van Rusland – in De Kuip met 3-1 verslagen. Feyenoord houdt de kansen op Europese overwintering daardoor in leven.

Dieptepunt
We benoemden het net al even: maar wat er tijdens de wedstrijd tegen Wolfsberger gebeurde, was op zijn zachtst gezegd dramatisch te noemen. Oké, het optreden van scheidsrechter Srdan Jovanovic was beneden alle peil, maar dat viel ook te zeggen over het spel van Feyenoord. Geen moment leken de spelers vertrouwen te hebben in een goed resultaat, terwijl Eric Botteghin en Bart Nieuwkoop de arbiter bij de eerste twee penaltymomenten de kans gaven om de bal op de stip te leggen.

Uitblinker
Waar Steven Berghuis bij dit Feyenoord de kar zou moeten trekken, is het de 22-jarige Justin Bijlow die dit seizoen vooralsnog de beste indruk maakt bij de Rotterdammers. De sluitpost hield zijn team al meerdere keren op de been tijdens de wedstrijden in de Eredivisie en de Europa League en voorkwam zo verder puntenverlies. Zijn goede prestaties leverden hem een uitverkiezing voor het Nederlands elftal op, maar vanwege een blessure moest hij de wedstrijden tegen Spanje, Bosnië en Herzegovina en Polen aan zich voorbij laten gaan.

Naast Berghuis verdienen ook João Teixeira en Marcos Senesi een compliment. Eerstgenoemde paste zich razendsnel aan bij zijn nieuwe club en heeft het vertrouwen van Advocaat gewonnen, terwijl Senesi dit seizoen nóg meer laat zien van onschatbare waarde te zijn in de Feyenoord-achterhoede.

Dissonant
Of het helemaal aan hem te wijten is, valt te bezien: maar Bryan Linssen zal zich meer van zijn eerste periode in het Feyenoord-shirt hebben voorgesteld. De aanvaller, bij Vitesse vooral ingezet vanaf de linkerkant, moest in De Kuip noodgedwongen in de spits spelen vanwege de blessures van Nicolai Jörgensen en Róbert Bozeník. Duidelijk niet zijn sterkste punt, hebben we dit seizoen kunnen zien. We geven hem het voordeel van de twijfel: zijn werklust is uitstekend en hij heeft zich nog niet kunnen bewijzen vanaf zijn favoriete positie.

Prognose
Het spel van Feyenoord is vooralsnog allesbehalve vlekkeloos, maar de ploeg doet nog op alle fronten mee. In de Eredivisie staat het drie punten achter op koploper Ajax. Wel moet gezegd dat er in de Eredivisie vooralsnog geen wedstrijden werden gespeeld tegen Ajax, PSV en AZ. De grotere affiches worden vanwege de coronacrisis pas na de winterstop gespeeld. De overwinning op CSKA Moskou in de Europa League heeft ervoor gezorgd dat de deur naar Europese overwintering nog helemaal openstaat voor de ploeg van Advocaat.

Wat wel duidelijk is geworden na de eerste periode van dit seizoen, is dat Feyenoord in de winterse transferperiode écht op zoek moet naar een spits. Jörgensen kwakkelt al tijden met blessures en is vaker niet beschikbaar dan wel. Bozeník kan nog niet aan de verwachtingen van Advocaat voldoen. Tot overmaat van ramp moest hij ook nog geopereerd worden aan zijn voet, waardoor er in De Kuip al tijden geen échte spits meer op het veld staat.

(Gijs Groeneveld/VoetbalPrimeur)