Tussenrapport AZ: uitblinker wordt onhoudbaar, opvallend fenomeen in Alkmaar

Tussenrapport AZ: uitblinker wordt onhoudbaar, opvallend fenomeen in Alkmaar

20-11-2020 13:00
65

Lang jaagde AZ samen met Ajax op de titel in de Eredivisie, tot de coronacrisis roet in het Alkmaarse eten gooide. De competitie werd stopgezet en Ajax werd op doelsaldo tot nummer één uitgeroepen. AZ gaat dit seizoen op zoek naar eerherstel, al staat de ploeg na zeven wedstrijden spelen al tien punten achter op koploper Ajax (met één wedstrijd minder gespeeld). Tijd voor een tussenrapport.

Transferzomer
De verwachte leegloop na het succesvolle vorige seizoen bleef uit. Groeibriljanten als Calvin Stengs, Owen Wijndal, Teun Koopmeiners en Myron Boadu bleven de club uit Alkmaar allemaal trouw. De enige grote naam die vertrok was Oussama Idrissi: hij vertrok voor een mooi bedrag van rond de twaalf miljoen euro naar Sevilla en mag daar Luuk de Jong van voorzetten voorzien.

Aangezien de selectie van AZ zo goed als intact bleef, hoefde de club alleen op zoek naar een vervanger voor Idrissi. De 22-jarige Jesper Karlsson werd naar het AFAS Stadion gehaald. AZ maakte 2,6 miljoen euro over naar het Zweedse Elfsborg voor de vleugelaanvaller en het bleek meteen een schot in de roos: Karlsson heeft Idrissi nu al doen vergeten.

Het was de enige aankoop van afgelopen transferperiode die AZ een serieuze som geld kostte: trainer Arne Slot versterkte het elftal verder met Bruno Martins Indi, die op huurbasis overkwam van Stoke City. Timo Letschert (Hamburger SV) kwam eerder al transfervrij naar Alkmaar. Daar stond het vertrek van Stijn Wuytens (Lommel SK) tegenover.

Hoogtepunt
Over het hoogtepunt van dit AZ-seizoen hoeven we natuurlijk niet lang na te denken: dat was het Europa League-duel met Napoli. Ondanks een ware coronaplaag wist de ploeg in het Stadio San Paolo met 0-1 te winnen. Gelegenheidsspits Dani de Wit, die Myron Boadu verving, maakte de winnende treffer in Italië. De bank van AZ werd die wedstrijd warm gehouden door een groot aantal Jong AZ-spelers.

Dieptepunt
Hoe het kan weten we niet, maar bij AZ lijkt dit seizoen geen voorsprong groot genoeg in de Eredivisie. In de wedstrijden tegen Fortuna Sittard, Sparta Rotterdam, VVV-Venlo én ADO Den Haag werd een voorsprong in de slotfase uit handen gegeven. Een opvallend fenomeen, zo kunnen we het wel noemen.

Vooral de wedstrijd tegen Sparta was een bijzondere: AZ stond na 33 minuten spelen op een 0-4 voorsprong op Het Kasteel en zag Teun Koopmeiners vlak voor rust een penalty missen. In de tweede helft ging het vervolgens gruwelijk mis voor de ploeg van Slot: Sparta wist er via doelpunten van Abdou Harroui, Dirk Abels, Lennart Thy en Sven Mijnans alsnog een gelijkspel uit te slepen.

Uitblinker
Koopmeiners bewees vorig seizoen al zijn waarde voor AZ en maakt ook dit seizoen weer een uitstekende indruk. De aanvoerder is met zijn coaching erg belangrijk voor zijn medespelers en kan zowel op het middenveld als in de verdediging uit de voeten. Hij werd in oktober bij het Nederlands elftal gehaald door trainer Ronald Koeman en maakte zijn debuut in de oefenwedstrijd tegen Mexico, waarin hij de negentig minuten volmaakte. Een beloning voor zijn uitstekende ontwikkeling: mocht hij deze stijgende lijn doorzetten dan lijkt Koopmeiners op den duur onhoudbaar voor AZ.

Naast Koopmeiners verdient ook Owen Wijndal complimenten. De linksback ontwikkelt zich onverstoorbaar verder, ook in Oranje: tegen Spanje en Bosnië-Herzegovina maakte hij een uitstekende indruk.

Dissonant
Het is lastig een échte dissonant aan te wijzen bij AZ dit seizoen. Op basis van zijn prestaties van vorig seizoen hadden we dit seizoen wat meer mogen verwachten van Marco Bizot. De sluitpost begon zeer wisselvallig aan het seizoen en zag er bij meerdere tegendoelpunten allesbehalve goed uit. De stijgende lijn lijkt echter weer ingezet te zijn: tegen Real Sociedad (1-0) hield Bizot de schade beperkt voor zijn ploeg en hij maakte in de vriendschappelijke interland tegen Spanje zijn debuut in Oranje.

Van Myron Boadu en Calvin Stengs zal voor dit seizoen ook meer verwacht zijn, maar het is misschien wat vroeg om daarover te oordelen. Boadu werd getroffen door het coronavirus, terwijl Stengs kwakkelde met blessures.

Prognose
AZ schoot zichzelf in de Eredivisie in de voet door maar liefst vijf van de zeven wedstrijden gelijk te spelen. Hierdoor lijkt een verloop zoals vorig seizoen vrijwel ondenkbaar: het gat met koploper Ajax is al tien punten, al hebben de Amsterdammers één wedstrijd meer gespeeld. Daarnaast moet gezegd worden dat de zware affiches – tegen PSV, Ajax en Feyenoord – pas na de winterstop gespeeld worden. Toch moge het duidelijk zijn: met de selectie die AZ op dit moment heeft, is een plek bij de bovenste vier een verplichting.

In Europa doet AZ nog helemaal mee. Na drie duels staat het samen met Napoli en Real Sociedad op zes punten. Nummer vier HNK Rijeka lijkt uitgespeeld. Ondanks de twee overwinningen wacht de ploeg van Slot een loodzware taak: in de laatste drie duels lijken er twee overwinningen nodig om een reële kans te maken op een plek in de knock-outfase van het toernooi.

(Gijs Groeneveld/VoetbalPrimeur)