Amateurs grepen naast jackpot na transfer Ziyech: 'Was een vermogen geweest'

Amateurs grepen naast jackpot na transfer Ziyech: 'Was een vermogen geweest'

14-11-2020 12:56
50

ASV Dronten kwam van een koude kermis thuis na de toptransfer van Hakim Ziyech van Ajax naar Chelsea afgelopen zomer. De 27-jarige spelmaker bleek één jaar te vroeg vertrokken bij de amateurclub, die daardoor naast de jackpot greep.

"Na de transfer van Hakim Ziyech werd ik platgebeld", zegt voorzitter Jan Bollemaat van de club uit Flevoland tegen Voetbal International. "Ze zeiden allemaal dat we gingen cashen."

Een telefoontje naar de KNVB werkte ontnuchterend. Van de transfersom van veertig miljoen euro vloeide twee miljoen af naar de clubs waarvoor de Marokkaanse international sinds zijn twaalfde had gespeeld. Ziyech maakte echter al in 2004 de overstap naar de jeugdopleiding van sc Heerenveen en FC Emmen. Juist in dat jaar begon de teller te lopen. "Toen bleek dat we geen enkele vergoeding ontvingen. Zeer teleurstellend."

Als Ziyech een jaar later was vertrokken uit Dronten, dan hadden de amateurs een ton tegemoet kunnen zien. "Dat was voor ons een vermogen geweest. Heerenveen heeft een mooi bedrag ontvangen voor Ziyech. Ik zou het wel zo eerlijk vinden als ze uit solidariteit ook ons wat zouden betalen."

Als een speler van het ene naar het andere land vertrekt, dan schrijven de FIFA-regels voor dat vijf procent van de afkoopsom naar de clubs gaat waar hij tussen zijn 12de en 23ste verjaardag is opgeleid. Normaal gesproken komt dat bedrag voor rekening van de kopende club.