Bedenkelijke Eredivisie-records op komst: 'Je hebt nu anatomische les nodig...'

20 november 2020 om 11:30
Laatste update: 20 november 2020 om 11:46

Lege stadions, 0-13 in De Koel, Arjen Robben na zestien jaar terug, Mario Götze op de Nederlandse velden... De Eredivisie-jaargang 2020/2021 mag nu al historisch genoemd worden. Het lijkt er echter op dat dit seizoen ook verbonden zal zijn aan twee minder fraaie mijlpalen: het aantal rode kaarten én het aantal penalty's zijn explosief gestegen. Hoe kunnen we deze trend verklaren?

In elk van de acht speelrondes tot nu toe werd minstens één rode kaart gegeven: inmiddels staan we al op 25. Tijdens het seizoen 2012/2013 werden de meeste rode kaarten uitgedeeld: 84 stuks. Na acht speelrondes waren 21 spelers van het veld gestuurd: we liggen dus vier rode kaarten voor op het recordschema.

Qua penalty's gaat het helemaal hard: liefst veertig keer is er al naar de stip gewezen. Tijdens het recordseizoen 2018/2019 – niet geheel toevallig het debuutseizoen van de VAR – werden er uiteindelijk 103 uitgedeeld, waarvan 27 tijdens de eerste acht speelrondes: dertien (!) minder dus dan in dit seizoen. Als het coronavirus niet was uitgebroken, was dat penaltyrecord na één seizoen al verbroken: begin maart waren er al 91 strafschoppen gegeven. Ook in 2019/2020 lag het aantal na acht speelrondes veel lager dan nu: 32 om veertig.

Liever kijken dan lezen? Bekijk hier onze YouTube-explainer!

Voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende onderscheidt meerdere oorzaken voor deze opvallende ontwikkelingen. "Allereerst is er natuurlijk de VAR, die zijn intrede heeft gedaan", begint hij in gesprek met VoetbalPrimeur. "Daar zitten een aantal mensen achter de camera's. Die zien de beelden van acht, negen kanten op zich af komen. Dat zijn vier ogen extra, die de scheidsrechter moeten helpen om het spel zuiverder te maken."

Daarnaast is aan het begin van dit seizoen een nieuwe, omstreden handsregel ingevoerd: ook dat is een niet te onderschatten factor, vindt Van der Ende. "Ja, absoluut. Daar heb je volgens mij een aantal cursussen anatomische les voor nodig, om te begrijpen wat de bedoeling is..." Daarnaast hebben alle scheidsrechters in Nederland een andere stijl. "Als je de leiding van Kuipers naast die van Nijhuis zet, als je die van Van Boekel naast die van Makkelie zet: dan zie je gewoon vier verschillende types lopen. Die allemaal toch een beetje hun eigen interpretatie hebben."

Ook wordt er sinds kort in lege stadions gespeeld. "Daar ben ik van overtuigd, dat dit meespeelt", aldus Van der Ende. "Ik denk dat er door het ontbreken van publiek toch een bepaalde druk wegvalt bij de scheidsrechters. De alertheid, de angst, de durf, de impopulariteit... Het speelt absoluut een rol."

De rode kaarten- en strafschoppenregen komt dus absoluut niet uit de lucht vallen. Over 24 speelrondes weten we of dit Eredivisie-seizoen inderdaad de boeken in zal gaan. Voorlopig ziet het ernaar uit dat de records uit '12/'13 en '18/'19 verpulverd gaan worden. Als het zo doorgaat, wordt 106 rode kaarten het nieuwe 84 rode kaarten en wordt 170 (!) penalty's het nieuwe 103 penalty's.

(Hein Nooijens & Danny Vos/VoetbalPrimeur)