'Ajax en PSV lijken bereid behoorlijk af te tikken en degradanten te compenseren'

'Ajax en PSV lijken bereid behoorlijk af te tikken en degradanten te compenseren'

23-11-2020 07:26 Laatste update: 19:31
78

Het niveauverschil in de Eredivisie wordt te groot. Dat wordt gesteld bij Studio Voetbal. Kees Jansma stelt dat het beter zou zijn als de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie worden teruggebracht tot zestien clubs.

"Ik was heel blij met PSV-Twente", zegt Jansma. "Want Ajax-Heracles was een parodie op een voetbalwedstrijd. Daar moeten we vanaf." Theo Janssen beaamt dat. "Het had ook 9-0 kunnen worden. Het was a walk in the park voor Ajax. Ajax kon het op 50 procent heel rustig uitspelen en dat hebben ze denk ik ook bewust gedaan met het oog op woensdag."

Ajax speelt woensdag de belangrijke Champions League-wedstrijd tegen FC Midtjylland. "De belangen van de topclubs komen steeds meer bij Europees voetbal te liggen", aldus Jansma. "Ze spelen met sterren in duur betaalde competities. En in de eigen competitie kunnen ze het met de tweede garnituur ook wel af."

De oplossing, volgens Jansma: de competities kleiner maken. "Zestien clubs, zowel in de Eredivisie als in de Eerste Divisie", betoogt hij. Om zo'n beslissing door te drukken, is een vijfzesde meerderheid nodig, oftewel vijftien van de achttien clubs moeten het eens zijn met de inkrimping.

"Maandag is er weer een vergadering om te trachten om tot een 'Voetbal League' te komen, waarin de Eredivisie CV en de Eerste Divisie CV samenkomen", weet Jansma. "Die moet dit soort beslissingen doordrukken. En er zijn geluiden dat Ajax en PSV bereid zouden zijn om behoorlijk af te tikken en degradanten te compenseren."

Pierre van Hooijdonk is het daarmee eens. "Zestien clubs. En alle Jong-elftallen naar de tweede divisie. Want dat is nu natuurlijk je reinste competitievervalsing. Zonder die Jong-elftallen waardeer je de eigen competitie op."