Scheidsrechters openen aanval op Van Egmond: Dit wordt van kwaad tot erger

Scheidsrechters openen aanval op Van Egmond: "Dit wordt van kwaad tot erger"

24-11-2020 06:55 Laatste update: 08:10
122

Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond voert een schrikbewind. Dat stellen Nederlandse arbiters, die uit de school klappen na de geseponeerde rode kaart van Lucas Bernadou (FC Emmen) en de onterechte penalty voor PSV tegen FC Twente. "We staan allemaal stijf van de zenuwen", zegt één van hen.

Een aantal klokkenluiders is naar De Telegraaf gestapt, maar wenst 'uit angst voor represailles' anoniem te blijven. "Dick staat intern enorm onder druk, omdat hij er maar niet in slaagt een duidelijke lijn uit te zetten", zo klinkt het in de krant. "Hij heeft liever een onterecht gegeven rode kaart dan een gemiste overtreding die rood waard is. Maar het meest bizarre is dat hij dreigt. Wie een advies van de VAR negeert, is de volgende speelronde vrij. Volgens hem heeft de VAR altijd gelijk."

Wedden

Meer odds

De arbiters zouden de VAR niet durven negeren. Het 'schrikbewind' van Van Egmond zorgt volgens hen voor veel verkeerde keuzes. Ook neemt hun gezag bij spelers en trainers af. De klokkenluiders hopen dat de KNVB-directie ingrijpt. "Dit wordt van kwaad tot erger. Geen trainer of speler in de Eredivisie weet nog waar hij aan toe is. De druk moet eraf, want die leidt alleen maar tot meer foute beslissingen. Het liefst hadden we dit met Dick zelf besproken, maar tegenspraak wordt niet getolereerd. Dan word je gestraft met je aanstellingen."

Bas Nijhuis doet wél openlijk zijn verhaal. Hij stelt niet bang te zijn om tegen de VAR in te gaan en de gevolgen daarvan te dragen. "Ik zal me misschien niet populair maken bij mijn collega's, maar in zekere zin begrijp ik Dick wel. Als je voor het scherm dezelfde fout maakt als in het veld, terwijl je de goede beslissing van de VAR krijgt aangereikt, is dat niet best", stelt de leidsman, die desondanks concludeert dat de straffen van Van Egmond 'verlammend' werken voor enkele collega's.

"Wellicht is dat straffen met een weekeinde vrij, dat een scheidsrechter in zijn portemonnee raakt, niet zo'n goed idee. Aan de andere kant: als een spits twee opgelegde kansen mist, wordt hij ook gewisseld", aldus Nijhuis. Van Egmond laat in een reactie aan De Telegraaf weten zich niet te kunnen vinden in de kritiek.