Ajax boekt zege na wereldgoal Gravenberch en wacht bloedstollende ontknoping

25-11-2020 22:50 Laatste update: 23:15
79

Ajax heeft drie punten gepakt in de belangrijke thuiswedstrijd tegen FC Midtjylland. Na een eerste helft vol gemiste kansen, scoorden Ryan Gravenberch, Noussair Mazraoui en David Neres meteen na rust: 3-1. De spanning in Groep D van de Champions League is twee duels voor het einde om te snijden.

Ajax stond drie weken geleden in Denemarken binnen een minuut aan de leiding, maar kwam tegen Midtjylland moeizamer op gang. Toch bleven de eerste grote kansen niet lang uit. Een hoofdrol was er voor Lassina Traoré. De Burkinese spits kreeg drie opgelegde kansen, maar miste ze allemaal.

Traoré schoot eerst over, raakte vervolgens de lat en topte zijn eerste helft af met een verschrikkelijke misser. Tussendoor vergat ook Zakaria Labyad de trekker over te halen na een voorzet van David Neres en goede redding van doelman Jesper Hansen én zeilde een volley van Perr Schuurs langs de paal.

Het machteloze Midtjylland zette daar niets tegenover en moest meteen na rust het hoofd buigen. Daar moest wel een absolute wereldgoal aan te pas komen. Gravenberch werd vrijgespeeld en besloot op de rand van de zestien uit te halen: zijn ziedende schot sloeg via de onderkant van de lat binnen.

Ajax was los en maakte in de 49ste minuut ook de tweede van de avond. Mazraoui was het eindstation van een prachtige aanval. De Amsterdamse honger was nog niet gestild en na dik een uur spelen werd het ook 3-0. Neres beloonde zichzelf met een harde knal in de linkerhoek.

Smetje op de Champions League-zege van Ajax was het uitvallen van Daley Blind, die de strijd moest staken met een hamstringblessure. En tien minuten voor tijd redde Midtjylland de eer vanaf de penaltystip, na een overtreding van Mazraoui: 3-1. De Denen eindigden de wedstrijd met tien man door een rode kaart voor Erik Sviatchenko.

Door de overwinning staat Ajax nu op zeven punten in Groep D van de Champions League, evenveel als Atalanta Bergamo. De Italianen stuntten op Anfield tegen Liverpool: 0-2. Liverpool is nog de koploper met negen punten.