De Jong pleit voor levenslange schorsing: 'Het is een complete schande'

De Jong pleit voor levenslange schorsing: 'Het is een complete schande'

Gepubliceerd: woensdag 9 december 2020 om 12:32wo 09-12-2020 om 12:32

Nigel de Jong heeft de vermeende racistische opmerking van de vierde official bij het Champions League-duel tussen Paris Saint-Germain en Istanbul Basaksehir hard veroordeeld. De oud-international pleit voor een levenslange schorsing van de Roemeense official.

De spelers van Basaksehir en PSG liepen dinsdagavond van het veld, nadat de vierde official een racistische opmerking maakte richting assistent Pierre Webo van de Turkse club. Basaksehir weigerde na het incident verder te spelen. Het duel is daarom verplaatst naar woensdagavond, terwijl de complete arbitrage is vervangen.

"Iedere persoon, op of naast het veld, die zich racistisch uitlaat zit fout", reageert De Jong bij beIN Sports. "Maar als het gebeurt door een official, die er is om de veiligheid van de spelers en de waarden van het voetbal te beschermen en door de UEFA is aangesteld om de wedstrijd te leiden, is dat een complete schande."

Volgens de oud-speler van Ajax, Manchester City en AC Milan is er maar één straf mogelijk. "Als hij na onderzoek schuldig wordt bevonden, want de UEFA moet het eerst onderzoeken en ook zijn kant van het verhaal horen, dan kan hij alleen maar levenslang worden geschorst. Dat is het enige juiste statement. We willen hem niet meer zien in het voetbal, ook niet in het amateurvoetbal. Natuurlijk maakt hem dat een zondebok, maar we moeten hier tegen optreden."

De Jong prijst de beslissing van de spelers om van het veld te stappen. "Het was ook een goede boodschap van de spelers van PSG om Basaksehir te steunen. Ga van het veld en stel een voorbeeld." Ook voor de UEFA ziet hij een belangrijke rol. "Je kan racisme alleen maar aanpakken als je in de top begint. Ruud Gullit zei dat ook al, je kunt niet onderaan beginnen. Dit heeft te maken met educatie. De UEFA moet de eigen mensen die ze aanstellen onderwijzen. Je moet de taal veranderen en hoe we naar elkaar kijken."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws