Tegenstander van PSV: onbetwist recordkampioen, veel ervaring en één bekende

Tegenstander van PSV: onbetwist recordkampioen, veel ervaring en één bekende

18-02-2021 12:30 Laatste update: 12:32
81

PSV treft bij de laatste 32 van de Europa League het Griekse Olympiakos Piraeus. De Eindhovenaren gaan donderdag aanstaande op bezoek in de havenstad van Athene en ontvangen de Grieks recordkampioen een week later in het eigen Philips Stadion. VoetbalPrimeur vertelt je meer over de club!

OLYMPIAKOS PIRAEUS
Trainer: Pedro Martins
Positie in competitie: 1e
Grote prijzen: 45x Grieks kampioen, 28x Griekse beker
Stadion: Georgios Karaiskákis (32.115 plaatsen)
Bijnaam: Thrilos (De Legende)

Wedden

Meer odds

Sterspeler
De blikvangers bij Olympiakos zijn aanvallende middenvelder Kostas Fortounis en alleskunner Mady Camara. Eerstgenoemde is als jongen van de club de grote publiekslieveling in Piraeus en kan met zijn creativiteit de voorste linie van aanvoer voorzien. Camara, een 23-jarige Guinees, is een speler waar we in de toekomst nog vaker van zullen horen. Hij kan defensief op het middenveld, als loper én als spelmaker uit de voeten en wordt begeerd door meerdere Europese topclubs.

Het elftal van de Grieken bestaat verder uit veel oudere spelers, waarvan spelmaker Mathieu Valbuena (36 jaar) en verdediger Sokratis Papastathopoulos (32 jaar) wellicht de bekendsten zijn. De kleine Fransman beleefde zijn hoogtijdagen bij Olympique Marseille en Olympique Lyon, maar is nu één van de belangrijkste spelers van trainer Pedro Martins. Sokratis kwam deze winter transfervrij over van Arsenal en voegt nog meer ervaring toe aan de defensie.

PSV treft ook oude bekende Bruma: de Portugees is door de Eindhovenaren verhuurd aan Olympiakos en heeft zich na een moeizame start, gekenmerkt door blessureleed, toch in de basis geknokt. Tot dusver speelde hij elf competitiewedstrijden, waarin hij drie doelpunten maakte. Met Marios Vrousai speelt er ook een voormalig Willem II'er in Piraeus.

Prestaties dit seizoen
Olympiakos wordt eigenlijk ieder seizoen kampioen in Griekenland en ook dit jaar ziet het er goed uit voor de formatie van trainer Pedro Martins. Na 22 wedstrijden zijn ze koploper in de Super League en hebben ze een voorsprong van maar liefst veertien punten op de nummer twee, Aris Saloniki. Over een paar weken wordt de competitie opgedeeld en komt Olympiakos in de kampioensgroep terecht, maar de kans is levensgroot dat ze hun voorsprong dan wel weten te verdedigen.

Olympiakos kwam dit seizoen ook al uit in de Champions League en werd derde in een groep met FC Porto, Manchester City en Olympique de Marseille. De Grieken haalden drie punten dankzij een 1-0 overwinning op Marseille op de tweede speeldag. Ahmed Hassan scoorde in blessuretijd en dat was uiteindelijk net genoeg om de laatste 32 van de Europa League te bereiken.

Laatste opstelling (Panathinaikos - Olympiakos, 14-02-2021, 2-1)
José Sa; Androutsos, Ruben Semedo, Sokratis (56. Ba), Reabciuk; Silva, Bouchalakis, Camara (76. Masouras); Vrousai (46. Valbuena), Hassan (76. Cuypers), Fortounis (56. El-Arabi). 

Historie tegen Nederlandse clubs
PSV ontmoette Olympiakos nog nooit in Europees verband, maar Ajax deed dat wel. De Amsterdammers speelden maar liefst zes keer tegen de Grieks recordkampioen en wonnen twee van die wedstrijden. Ook werd er twee keer gelijkgespeeld en zegevierden de Grieken tweemaal.

In het seizoen 2000/2001 speelde sc Heerenveen twee wedstrijden tegen Olympiakos. Destijds speelden de Friezen in de Champions League en pakten ze een 1-0 thuisoverwinning tegen de rood-witten uit Piraeus. Uit werd er met 2-0 verloren.

De laatste keer dat de Grieken tegen een Nederlandse tegenstander moest aantreden was in het seizoen 2009/2010. In de groepsfase van de Champions League speelden ze tegen AZ en won Thrilos in eigen stadion met 1-0. In Alkmaar bleef het bij 0-0.

(Guy Habets/VoetbalPrimeur)