Koeman zag dat er wat ging gebeuren bij Barça: 'Dat wist ik uit ervaring'

17 december 2020 om 08:32

Ronald Koeman blikt in een uitgebreid interview met Voetbal International terug op zijn aanstelling als coach van FC Barcelona. Hij liet het Nederlands elftal achter zich om bij zijn grote liefde aan de slag te gaan.

"Ik heb mijn band met Barcelona nooit verzwegen", vertelt Koeman in gesprek met VI. "Iedereen wist dat deze club altijd door mijn hoofd spookt, dat ik er ooit wilde werken als de kans zou komen. Die kwam afgelopen zomer. We zaten op het terras van ons nieuwe appartement, alles was net klaar en opgeleverd. Ik had de wedstrijd tegen Bayern München bekeken, die 8-2, en zei tegen Bartina dat er wel wat zou gaan gebeuren bij de club. Dat las je al, maar ik wist het natuurlijk ook uit ervaring."

Koeman hoefde niet lang te wachten op het telefoontje van toenmalig president Josep Maria Bartomeu. "Heb je nu wél interesse?, vroeg hij. Hij had het in januari ook al geprobeerd, maar destijds was het voor mij onbespreekbaar met het EK voor de deur. En toen kwam ineens COVID. Ja, zei ik dan ook tegen Bartomeu. Nú wel. In januari wilde ik het echt niet, kón het ook niet. De band met de spelers hield me tegen, het hele proces waarin we zaten, wilde ik afmaken tot een goed EK. Maar desondanks, diep van binnen knaagde toch een gevoel van: komt die kans dan ooit weer?"

Oranje
Het kostte Koeman moeite om de knoop door te hakken, vooral vanwege zijn fijne tijd bij het Nederlands elftal. "Het is toch een lastige afweging geweest, hoor. Je hebt samen met je staf en de spelers wat neergezet bij Oranje, maar tegelijkertijd ben je je hele carrière bezig te proberen ooit trainer te worden van Barcelona. Als je al twee keer de kans hebt laten lopen te bereiken wat je wilde, kan dat een derde keer níét. Het voelde als mijn tijd. Al die onzekerheid, die COVID, alles wat ik heb meegemaakt het afgelopen jaar; ik vond dat ik die kans moest pakken."