Schmidt zet PSV naar zijn hand: 'Spelers krijgen iedere dag een vingerprik'

Schmidt zet PSV naar zijn hand: 'Spelers krijgen iedere dag een vingerprik'

22-12-2020 08:20 Laatste update: 08:30
81

Trainer Roger Schmidt heeft alle ruimte gekregen om PSV naar zijn hand te zetten. Dat ziet verslaggever Joep Schreuder, die voor de NOS regelmatig in Eindhoven is te vinden.

"Alles is anders in Eindhoven dit seizoen, onder Schmidt. Er hangt op De Herdgang in alle opzichten een andere sfeer, een ander soort topsportmentaliteit. Kijk bijvoorbeeld naar wat er op fysiek gebied gebeurt. De spelers krijgen iedere dag een vingerprik om te kijken hoeveel spierschade ze de vorige dag hebben opgelopen", zegt Schreuder op de website van de omroep.

"De belichaming van de verandering is natuurlijk Mo Ihattaren", vervolgt Schreuder, die weet dat Mark van Bommel een soort 'voetbalvader' was voor de spelmaker. "Hij heeft vervolgens veel moeite gehad met de benadering van Schmidt, die tegen hem zei dat hij te dik en te lui was en dat hij zijn mentaliteit moest veranderen. Het kwartje is bij Ihattaren nu gevallen."

Schreuder verwacht dat PSV op zijn minst lang mee gaat doen in de titelstrijd, 'omdat het extreem veel aandacht besteedt aan de fysieke belasting van de spelers'. Hij denkt dat Feyenoord kan leren van de 'aanscherping van het topsportbeleid' in Eindhoven. "Een nieuwe manier van denken, zoals ook het wisselbeleid van Schmidt. Hij gebruikt heel veel spelers. Schmidt is de rouleerkoning van de Eredivisie. Hij rouleert de hele tijd."

De NOS-verslaggever geeft PSV een hoog rapportcijfer voor de eerste Eredivisie-maanden. "Ze zitten nog in de brugklas, omdat ze middenin de transitie zitten. Als ze in de examenklas zouden zitten, zou ik ze een 7 geven, maar omdat ze in de brugklas zitten, is het een 8. Als een soort aanmoediging."