'Koeman uitte zich heel anders dan Robben, zei dat hij toch wel miljonair werd'

'Koeman uitte zich heel anders dan Robben, zei dat hij toch wel miljonair werd'

23-12-2020 10:48
55

Jan van Dijk was vol vertrouwen toen Arjen Robben afgelopen zomer zijn rentree bij FC Groningen aankondigde. Hij was de trainer die de vleugelaanvaller twintig jaar geleden debuteren bij de Trots van het Noorden en roemt zijn mentaliteit.

"Hij was zó talentvol en al zó uitgebalanceerd, dat ik geen enkele twijfel had toen ik hem bij de selectie haalde", vertelt Van Dijk in Voetbal International. "Ik schatte in dat hij zonder druk kon voetballen, door zijn surplus aan kwaliteit en stabiele karakter. Hij stond nogal realistisch in het leven. Zo hechtte hij veel waarde aan een schooldiploma, om wat achter de hand te hebben voor als een voetbalcarrière niet zou lukken."

Van Dijk maakt de vergelijking met een ander product van de Groningse jeugdopleiding. "Ronald Koeman heb ik ook meegemaakt, toen ik nog speelde. Een wereld van verschil. Ronald uitte zich op die leeftijd heel anders. Die vond dat hij school wel kon laten zitten, want hij werd toch miljonair. Op dergelijke grootspraak was Arjen nooit te betrappen."

Toch was Robben vastberaden om het te maken. "De wil om de beste te zijn zit bij hem heel diep. Qua mentaliteit en instelling dacht ik afgelopen zomer bij zijn rentree meteen: Dat gaat lukken. Maar anderzijds heeft hij zich heel wat op de hals gehaald. Zelfs ongelofelijke trainingsbeesten hebben een probleem als het lichaam niet meewerkt."

"Op het veld heeft hij nooit van tegenstanders wat te duchten gehad. Zijn lichaam is altijd zijn grootste tegenstander geweest. Anders was nu niet Wesley Sneijder, maar Arjen Robben recordinternational", verzekert Van Dijk.