'Ik moest erg wennen aan Buijs, het belemmerde mij in mijn spel bij Groningen'

'Ik moest erg wennen aan Buijs, het belemmerde mij in mijn spel bij Groningen'

23-12-2020 13:56 Laatste update: 14:10
17

Azor Matusiwa stond afgelopen zomer in de belangstelling van tal van clubs. De 22-jarige middenvelder had zijn zinnen gezet op een transfer naar RC Lens, maar FC Groningen-directeur Mark-Jan Fledderus liet hem – tot zijn teleurstelling – niet gaan.

Matusiwa begreep het standpunt van Fledderus. "Maar er waren mij bepaalde toezeggingen gedaan toen ik hier in 2019 tekende. En ik ben een man van afspraken", zegt hij in De Gooi- en Eemlander. "Ik ben er echt wel even ziek van geweest."

Matusiwa zette er, na een goed gesprek met Fledderus, een streep onder. Groningen-trainer Danny Buijs benoemde hem zelfs tot tweede aanvoerder, achter Arjen Robben. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel even getwijfeld heb. Er was veel gebeurd. Maar ik heb een speciale band met de trainer en vond het een grote eer. Ik had zoiets van: als ik ja zeg, moet ik de knop ook omzetten en alles achter me laten. Dat heb ik gedaan."

Zijn goede relatie met Buijs kwam niet zomaar tot stand. "Sterker, ik moest erg aan hem wennen. Zo relaxed als hij buiten het veld is of meteen erna de boel voor de camera rustig kan analyseren, zo intens leeft hij tijdens wedstrijden mee. Hij is verbaal nogal aanwezig, kan héél direct zijn. Daar had ik veel moeite mee. Het belemmerde me zelfs in mijn spel. Ik was niet vrij in mijn hoofd, was te veel bezig met 'de kant'."

Een gesprek werkte verhelderend. "Kijk, in de kern zijn we hetzelfde. We zijn alle twee winnaars, gaan tot het gaatje. Alleen: ik ben introvert, hij extravert. Daar moesten we een modus in zien te vinden. Hij zag in wat zijn houding met mij deed en heeft aan zichzelf gewerkt. Dat waardeer ik."