Slecht Ajax-nieuws, spits van PSV en dramatisch Emmen: de Eredivisie-tegenvallers

Slecht Ajax-nieuws, spits van PSV en dramatisch Emmen: de Eredivisie-tegenvallers

Gepubliceerd: dinsdag 29 december 2020 om 12:00di 29-12-2020 om 12:00

De clubs in de Eredivisie zijn begonnen aan een zeer korte winterslaap. Tijd voor VoetbalPrimeur om de balans op te maken na de eerste maanden van het seizoen. Met vandaag: de teleurstellingen.

Tobbende toppers
Net als ieder ander jaar zijn Ajax, Feyenoord en PSV (en in mindere mate AZ) bovenin de vaderlandse Eredivisie terug te vinden. Toch zijn de vier topclubs niet zo onaantastbaar als vooraf wellicht werd verwacht. Ajax heeft te maken gehad met een blessuregolf en de haast traditionele decemberdip, PSV merkte de gevolgen van een corona-uitbraak, het oververmoeide Feyenoord snakte naar de winterstop en AZ startte juist dramatisch aan de competitie met vijf gelijke spelen op rij.

De Amsterdammers kregen naast een rits aan blessures ook nog het nieuws over Quincy Promes voor de kiezen. De vleugelaanvaller zou betrokken zijn geweest bij een steekpartij in de zomer en bracht twee nachten in de cel door. Promes zelf zegt onschuldig te zijn en de rechter heeft nog geen oordeel geveld, maar feit is wel dat de 28-jarige Amsterdammer zijn niveau van vorig seizoen bij lange na nog niet heeft kunnen aantikken. Het één lijkt met het ander te maken te hebben.

Ogenschijnlijk heeft men bij PSV alles weer op de rit. De virusuitbraak van eind oktober en begin november is overwonnen en de Eindhovenaren staan in de winterstop slechts één puntje achter op koploper Ajax. Toch moet er een harde noot gekraakt worden over Eran Zahavi. De Israëlische spits werd met veel bombarie binnengehaald in het Philips Stadion en zijn vermogen om doelpunten te maken werd geprezen, maar na zes Eredivisie-wedstrijden staat de teller pas op één doelpunt.

Feyenoord bleef in de eerste seizoenshelft geruime tijd ongeslagen, maar die serie verbloemde het matige spel van de formatie van trainer Dick Advocaat. Te veel spelers hadden de vorm niet of konden niet bewijzen waarom zij naar De Kuip waren gehaald. Spelers als Bryan Linssen en Mark Diemers, die bij respectievelijk Vitesse en Fortuna Sittard nog de grote smaakmaker waren, trokken dat niveau allerminst door. Daarnaast is de reden voor het uitblijven van goede prestaties en vooral goals van Nicolai Jörgensen nog steeds een mysterie.

De uitdagers laten het afweten
Voorafgaand aan het seizoen waren de verwachtingen in Utrecht erg hoog. Dit seizoen was het moment voor de plaatselijke FC om mee te gaan doen om de prijzen en de topclubs zouden serieuze concurrentie gaan krijgen. Niets is minder waar. De Domstedelingen staan op een bijzonder teleurstellende tiende plaats en aankopen Mimoun Mahi en Eljero Elia, waarvan veel verwacht werd in Stadion Galgenwaard, hebben hun stempel nog niet kunnen drukken.

Tegenover het minder presterende Utrecht staat het verrassende FC Groningen. Toch hadden de noorderlingen gehoopt dat dit seizoen anders zou verlopen, omdat de huidige nummer zes van de Eredivisie het grotendeels zonder Arjen Robben heeft moeten doen. Het kind van de club heeft zijn terugkeer in het hoge noorden nog niet kunnen opluisteren met een opeenvolgende serie aan wedstrijden en beslissende acties. De 36-jarige Bedummer had fysiek leed en hoopt na de winterstop vast aan te kunnen sluiten bij de wedstrijdselectie.

Onverwachtse laagvliegers
Wie in mei 2019 had gezegd dat Willem II het jaar 2020 zou hebben afgesloten als nummer vijftien van de Eredivisie was voor gek verklaard. Toch is het zo. De Tricolores pakten vlak voor de kerst nog wel een knap punt tegen Ajax, maar verder strijdt de bekerfinalist van nog geen twee jaar geleden tegen degradatie. Vooralsnog krijgt trainer Adrie Koster de tijd en de ruimte, maar hoe lang nog?

Misschien niet helemaal onverwacht, maar wel opvallend: weer een mager seizoen voor ADO Den Haag. De Residentieclub kreeg een tweede kans op het hoogste niveau door het vroegtijdig afbreken van de vorige voetbaljaargang, maar lijkt niets van zijn fouten te hebben geleerd. Het technisch beleid, vormgegeven door Martin Jol, faalt weer en daar is trainer Aleksandar Rankovic het slachtoffer van geworden. Want zeg nou eerlijk: met die spelersgroep valt er toch geen eer te behalen?

Er is echter maar één ploeg die in de eerste seizoenshelft nog niet gewonnen heeft en dat is FC Emmen. Ook een teleurstelling, aangezien de formatie van Dick Lukkien vorig seizoen nog indruk maakte in thuiswedstrijden en zelfs de topclubs het leven zuur wist te maken op de Oude Meerdijk. Niets van dat na de coronastop. Met vijf schamele puntjes bungelt de club uit Drenthe onderaan op de ranglijst en het moet hopen op een revival in 2021.

Wanprestaties om snel te vergeten
Thomas Lam stond in drie van de veertien floplijstjes die VoetbalPrimeur dit seizoen opstelde. Dat is niet voor niets. De verdediger van PEC Zwolle ging in een aantal wedstrijden opzichtig in de fout en dat was tegen het zere been van trainer John Stegeman, die zelfs een keer besloot om zijn aanvoerder nog voor rust te wisselen. Van een ervaren speler als Lam, die met zijn 27 jaar toch al een aantal seizoenen meeloopt, wordt meer verwacht.

Het lijstje der teleurstellingen wordt afgesloten met de ploeg die in de eerste veertien wedstrijden de grootste klap te verwerken kreeg. VVV-Venlo was kanonnenvoer voor Ajax, moest lijdzaam toezien hoe de Amsterdammers dertien keer scoorden in hun eigen Koel en werden daarmee de ploeg die de grootste competitienederlaag ooit leden. Keeper Delano van Crooij werd moedeloos van de constant aanstormende Ajacieden en moest na afloop worden getroost door collega-doelman Andre Onana.

Hands en de VAR: wat moeten we ermee?
Het was de bedoeling dat de nieuw ingevoerde handsregel, waarbij al het aanvallend hands wordt afgefloten en ook in defensief opzicht veel minder mag, voor duidelijkheid zou zorgen. Het resultaat is echter dat we een stortvloed aan discutabele strafschoppen en rode kaarten hebben gekregen en dat zelfs scheidsrechters met tegenzin naar de stip wijzen. Ook spelers weten niet meer wat wel en niet kan en verdedigen zo voorzichtig mogelijk, uit angst voor een handsbal.

Daarnaast is ook de aanwezigheid van de VAR nog altijd een doorn in het oog van veel Eredivisiespelers. Met Adil Auassar (Sparta), Anco Jansen (FC Emmen) en Arjen Robben (FC Groningen) gaven al drie captains aan liever zonder videoscheidsrechter verder te willen en arbiter Pol van Boekel haalde na FC Twente tegen PSV zijn 'mindfuck' maar weer eens van stal toen het over de penalty ging die hij aan de Eindhovenaren toekende. De VAR maakt het voetbal eerlijker, maar het maakt de sport er zeer zeker niet leuker op.

Van wie had jij deze eerste Eredivisie-maanden veel meer verwacht? Laat het weten in de comments!

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws