Voltreffer Ajax, outsiders en Veronica Inside: de Eredivisie-verrassingen

Voltreffer Ajax, outsiders en Veronica Inside: de Eredivisie-verrassingen

30-12-2020 12:00
108

De clubs in de Eredivisie zijn begonnen aan een zeer korte winterslaap. Tijd voor VoetbalPrimeur om de balans op te maken na de eerste maanden van het seizoen. Met vandaag: de verrassingen.

Opmars Vitesse, FC Twente en Sparta
Wie had aan het begin van het seizoen voorspeld dat deze clubs het zo goed zouden doen? Twente-trainer Ron Jans had aan het begin van het seizoen nauwelijks spelers en heeft zijn ploeg letterlijk vanaf nul op moeten bouwen. Mede dankzij de huurlingen Danilo, Vaclav Cerny en Kik Pierie loopt het bijzonder soepel bij Twente. Het resultaat na veertien wedstrijden: solide voetbal, zeven gewonnen wedstrijden en een zevende plaats. De lach is teruggekeerd in Enschede.

Ook Vitesse mag gerust een verrassing worden genoemd. Met de op voorhand onbekende Thomas Letsch bedreigen de Arnhemmers de top van de Eredivisie. Veel ploegen hebben moeite om grip op het dynamische spel van Vitesse te krijgen en dat is de verdienste van Letsch. De Duitser weet daarnaast 'lastige jongens' als Oussama Tannane en Riechedly Bazoer in het gareel te houden en ze ook nog in hun kracht te laten komen. 

Over Bazoer gesproken: die is bezig aan een indrukwekkende comeback. Wie had dat gedacht na mislukte avonturen bij VfL Wolfsburg, FC Porto en FC Utrecht? Maar onderschat ook de bijdrage van oude rot Remko Pasveer en Danilho Doekhi niet.

En wat dachten we van Sparta? De equipe van Henk Fraser kreeg met Ajax, Feyenoord, AZ en Vitesse in de eerste vijf wedstrijden meteen flink wat voor de kiezen, maar heeft het inmiddels op de rit gekregen. De laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft werd knap gewonnen van FC Twente en daardoor staat Sparta na veertien duels op een knappe negende plaats. Dat belooft wat voor de tweede seizoenshelft.

Doorbraak Teze en Madueke
Het zal de gemiddelde PSV-fan positief stemmen dat Noni Madueke en Jordan Teze definitief door zijn gebroken bij PSV. Verder is ook de inbreng van Cody Gakpo zeer noemenswaardig en lijkt Mohamed Ihattaren het na een rumoerig begin weer op de rit te hebben. PSV heeft momenteel veel kapitaal op het veld staan waar een lage investeringswaarde tegenover staat: denk naast Gakpo, Madueke en Teze ook aan Donyell Malen en Pablo Rosario. Dat is in het verleden wel eens anders geweest. Met veel 'eigen' spelers doet PSV volop mee voor de landstitel.

Veronica Inside gaat tóch door
We maken een uitstapje naar de televisiewereld. Menigeen had na de explosieve racisme-uitzending verwacht dat we Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp niet meer samen aan één tafel zouden zien. Van der Gijp en Derksen wilden niet meer samenwerken met Genee vanwege diens houding tijdens een uitzending, die geheel in het teken stond van racisme. De heren zijn niet vies van een relletje, 'maar nu was het anders'.

Een smeuïge media-soap werd uitgesmeerd over enkele maanden en een afscheid leek onafwendbaar, maar die kwam er niet: begin september werd duidelijk dat Veronica Inside gewoon door zou gaan. Dat mag gerust een grote verrassing worden genoemd, na al het moddergooien in de media. De eerste uitzending was een kijkcijferhit en het was net of er niets was veranderd. En dus kunnen we voorlopig nog genieten van de ongezouten meningen van de VI-coryfeeën.

Terughalen Klaassen schot in de roos van Ajax
Niet iedereen stond te springen om de terugkeer van Davy Klaassen, maar achteraf is het elke cent waard geweest. Ajax speelde meteen veel beter en soepeler, hij  lijkt de missing link te zijn geweest. En dat voor het relatief schappelijke bedrag van elf miljoen euro, drie jaar nadat Ajax hem voor 28 miljoen van de hand deed.

Datzelfde geldt voor Mohammed Kudus en Antony. De verwachtingen waren er, maar niemand had voorspeld dat ze allebei zo snel hun stempel zouden drukken op Ajax. Met name de absentie van Kudus is een gemis voor Erik ten Hag en co..

Marsman blinkt uit
Nick Marsman verdient credits voor de afgelopen maanden bij Feyenoord. Justin Bijlow vervangen, het kan makkelijker. De transfer van Marsman zorgde hier en daar voor wat gefronste wenkbrauwen, maar bij Feyenoord zat hij overal tussen en keepte hij sterke wedstrijden. En dat voor een reservekeeper. Marsman heeft zich in de eerste seizoenshelft een uitstekende dienst bewezen om na dit seizoen weer ergens eerste doelman te worden. Of wil Feyenoord langer met hem door?

Wie of wat was voor jou dé verrassing van deze eerste Eredivisie-maanden? Laat het weten in de comments!