Almere City op Eredivisie-koers na in extremis gewonnen topper tegen De Graafschap

02-01-2021 22:56 Laatste update: 23:00
78

FC Dordrecht en met name Helmond Sport hadden er zin in tijdens de eerste Keuken Kampioen Divisie-wedstrijd van het nieuwe jaar. De hekkensluiter schoot uit de startblokken en liep in Helmond uit naar een 0-2 voorsprong, maar moest alsnog met een dikke nederlaag de bus in.

Almere City-De Graafschap 1-0
De spanning werd flink opgebouwd, in aanloop naar de wedstrijd tussen de nummers 2 en 3: Almere City pakte uit met een grootse lichtshow. De daaropvolgende negentig minuten verliepen echter teleurstellend. Almere City had aanvankelijk de overhand: Ralf Seuntjens moest zelfs handelend optreden in zijn eigen doelmond. Aan de overzijde miste Joey Konings miste de enige grote kans voor De Graafschap.

In de tweede helft was het juist De Graafschap dat aandrong, maar een 0-0 leek onafwendbaar. In de extra tijd kwam de wedstrijd tóch tot ontbranding. Doelman Rody de Boer greep naast een hoge bal en Verheydt strafte die misser af: 1-0 voor de thuisclub. De Graafschap ontketende halsoverkop een slotoffensief en Toine van Huizen had zelfs de gelijkmaker op zijn schoen, maar schoot oog in oog met Michael Woud naast.

Almere City heeft zich hierdoor verzekerd van de tweede periodetitel - alleen SC Cambuur kan nog langszij komen, maar de Leeuwarders hebben de eerste periode al gewonnen - maar mag een nóg grotere droom koesteren. De ploeg van Ole Tobiasen vergroot het onderlinge gat met De Graafschap naar acht punten, komt naast Cambuur en mag serieus dromen van zijn allereerste promotie naar de Eredivisie.

Helmond Sport-FC Dordrecht 5-2
Na welgeteld 53 seconden was de eerste treffer na de jaarwisseling al een feit. Kevin Jansen zag doelman Stijn van Gassel te ver voor zijn lijn staan en scoorde van grote afstand: 0-1. Nadat Nikolas Agrafiotis de 0-2 aantekende, leek de ploeg van Jan Zoutman op weg naar een stunt. Totdat Karim Loukili ontwaakte: de buitenspeler scoorde vlak voor én vlak na rust en trok de stand eigenhandig weer gelijk.

Helmond Sport drukte vervolgens door. Sander Vereijken scoorde net als Jansen van grote afstand, Maxime de Bie kopte raak en Loukili maakte zijn hattrick vol: 3-2, 4-2 en 5-2. De ploeg van Wil Boessen klimt voorlopig van plek 15 naar plek 13, terwijl FC Dordrecht de rode lantaarn in handen blijf houden.