Ten Hag trekt aan Ajax-bel: 'Hoe bedenken ze het, kan eigenlijk niet waar zijn'

Ten Hag trekt aan Ajax-bel: 'Hoe bedenken ze het, kan eigenlijk niet waar zijn'

06-01-2021 09:28 Laatste update: 11:47
206

Erik ten Hag zweert bij een brede selectie, helemaal nu het coronavirus en het uitpuilende wedstrijdschema een thema zijn. In Amsterdam balanceert men op een 'heel dun draadje', aldus de Ajax-trainer.

"Er komen zoveel wedstrijden aan. Dan heb ik het niet alleen over de Eredivisie, maar ook Europees voetbal, de beker. En tussen eind maart ook nog even een EK onder 21 jaar. Hoe bedenken ze het? Midden in een competitie, dat kan eigenlijk niet waar zijn", zegt Ten Hag in een uitgebreid interview met Voetbal International.

Het antwoord van Ten Hag: een zo breed mogelijke selectie samenstellen, zodat zijn ploeg klaar is voor alle wedstrijden én tegenslagen kan opvangen. Die tegenslagen bleven Ajax afgelopen jaar niet bespaard, aldus de trainer. "Als je terugblikt op 2020, hebben we immense problemen gehad, en niet alleen door corona", wijst hij op de langdurige blessures van Hakim Ziyech, Daley Blind, Mohammed Kudus, Noussair Mazraoui en David Neres.

"Toch hebben we het hele jaar op de plek gestaan, waar we willen staan en dat moet zo blijven", stelt Ten Hag. "En ik denk dat we het niet alleen qua resultaat, maar ook qua voetbal grotendeels hebben kunnen opvangen. Daarbij heb ik het over de Eredivisie, want daar zit een belangrijk verschil in. Onze breedte van de selectie heeft gewerkt in onze competitie, maar het klopt dat we in de Champions League op bepaalde momenten te veel belangrijke spelers moesten missen."

"Het is dan een heel dun draadje waar je op balanceert. Overigens niet alleen dit seizoen, maar elk jaar. Denk maar eens terug aan de tweede wedstrijd van de halve finale van de Champions League tegen Tottenham Hotspur. Destijds viel Neres ook weg. Dat kostte ons toen denk ik de kop. Wij hebben wel meer dan elf basisspelers, maar niet zestien top-top-spelers."