Waarom Haller geen succes was in Engeland, maar wél de ideale spits is voor Ajax

Waarom Haller geen succes was in Engeland, maar wél de ideale spits is voor Ajax

08-01-2021 09:39 Laatste update: 09:39
107

Een bedrag van 22,5 miljoen euro voor een spits die als miskoop wordt gezien bij West Ham United: de komst van Sebastien Haller naar Ajax is een peperdure én een opvallende. Toch lijken de Fransman en de Amsterdammers een uitstekende match. In deze analyse: waarom Haller niet uit de verf kwam in de Premier League, én waarom hij de ideale spits is voor de ploeg van trainer Erik ten Hag.

Door Evert van Zoelen

Meevoetballend sterk
Alleen scoren is in Amsterdam nooit genoeg: van een spits bij Ajax wordt meer verwacht dan alleen de bal in het net jagen. De hoofdstedelingen willen met verzorgd positiespel van achteruit tot kansen komen en voor de puntspeler is daarin een belangrijke rol weggelegd. Niet voor niets kiest Ten Hag in de belangrijke wedstrijden vaak ervoor om met Tadic een valse spits op te stellen. Bij Ajax zijn ze vooral op zoek naar een speler die ook kan uitwijken naar de zijkanten van het veld en van positie kan wisselen met de spelers om hem heen.

Bij Haller zien we dit veel terugkomen. De Fransman beweegt geregeld naar de zijkanten van het veld en is ook in staat zich te laten uitzakken tussen de linies, om zo ruimte voor een medespeler te creëren. Haller was niet voor niets een van de meest productieve spelers in zijn laatste jaar bij Eintracht Frankfurt. Hij kwam toen tot vijftien doelpunten en negen assists en moest in dat klassement alleen Bayern München-spits Robert Lewandowski voor zich dulden.


Haller zakt uit om ruimte te maken voor een teamgenoot. Bron: Sky Sports

Haller komt liever in de bal dan dat hij diepgaat zonder bal. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een gebrek aan pure snelheid bij de Fransman. Hij is niet bijzonder traag, maar mist de snelheid om het verdedigers op dat vlak echt lastig te maken. Wanneer hij een diepteloopactie maakt is het vooral om de verdedigers van de tegenpartij mee te trekken en ruimte tussen de linies voor zijn ploeggenoten te creëren.  

Haller (Eintracht) vs. Haller (West Ham)
Vanwege zijn gebrek aan snelheid is het voor Haller belangrijk dat er medespelers bij hem in de buurt zijn die loopacties om hem heen kunnen maken. Dit is ook waar het grote verschil zit tussen de Haller van Eintracht en de Haller van West Ham United.

In Frankfurt was de Fransman één van de twee spitsen in een 3-5-2 systeem. Hierdoor had hij altijd de ondersteuning van zijn collegaspits en de aanvallende middenvelder, terwijl de vleugelverdediger vaak diepging aan de zijkant.

Bij West Ham is Haller ooit aangetrokken door Manuel Pellegrini, een trainer die probeert te voetballen op de helft van de tegenpartij. Na een halfjaar werd de Chileen echter al ontslagen en opgevolgd door David Moyes. De Schot heeft met zijn lange-halen-gauw-thuis-filosofie van West Ham juist een counterploeg gemaakt, die constant inzakt op eigen helft. In dit systeem komt Haller de snelheid tekort om zelf gevaar te stichten tijdens die omschakelmomenten en zijn medespelers zijn te ver weg om hem te ondersteunen in combinaties.

Haller heeft bij Frankfurt spelers om zich heen om mee te combineren. Hier wordt hij tussen de linies ingespeeld en kan hij de back wegsturen waarna de 1-0 gescoord wordt. Bron: DAZN

Het spel van Ajax sluit veel meer aan op het spel dat Haller bij Frankfurt speelde, dan zijn rol bij West Ham. Bij Ajax gaat Haller veel hoger op het veld spelen dan in Londen en daardoor heeft hij ook weer meer spelers om zich heen. Als Haller tussen de linies zakt, biedt hij gelegenheid aan spelers als David Neres en Quincy Promes om diep te gaan.

Het vasthouden van de bal
De spits van Ajax moet niet alleen naar de zijkanten kunnen uitwijken, maar ook in staat zijn om van achteruit ingespeeld te worden en de bal vast te houden. Dit is één van de kwaliteiten die Lassina Traoré bijvoorbeeld vaak laat zien. Wanneer de middenvelders van Ajax afgedekt staan, zoeken de Amsterdammers regelmatig de spits met de lange bal, ofwel over de grond ofwel door de lucht, om van daaruit bij te sluiten en door te voetballen.

Wanneer Haller op eigen helft wordt ingespeeld, probeert hij de bal vaak even vast te houden, om vervolgens diep te spelen. Een zwakke plek van de Fransman hierin is dat hij soms te veel risico wil nemen in zijn voorwaartse passing, waardoor zijn ploeg tijdens de omschakeling de bal ook weer snel verliest.


Typische’ Haller actie: hij wordt ingespeeld en schermt de bal af. Bron: Sky Sports

Het vervolg van de voorgaande foto. Na het afschermen draait hij weg bij zijn tegenstander en probeert Haller diep te spelen op één van zijn lopende ploeggenoten. Bron: Sky Sports

Haller is met zijn 1.90 meter een plaag voor verdedigers in dit soort duels. De Fransman heeft enorm veel kracht in zijn lichaam is en daarmee in staat om de bal ingespeeld te krijgen en af te schermen zonder dat de verdediger erbij kan. Dit past perfect in het spel van Ajax: Haller wordt aangespeeld en houdt de bal vast, waarna een andere speler eronder komt en de aanval voortzet.


Haller schermt de bal af in de 16-meter en legt de bal klaar voor een teamgenoot. Bron: BT Sport

Haller is daarnaast ook erg sterk door de lucht. Met zijn kracht en springvermogen kan hij de bal vaak op de borst controleren en ook met het hoofd is hij sterk. In zijn laatste jaar bij Frankfurt was hij de speler met de meest gewonnen kopduels in de hele Bundesliga, hij was zelfs derde in heel Europa op dit gebied.

Verdedigend
Verdedigend is Haller niet te beroerd om zijn steentje bij te dragen. In zijn laatste jaar in Duitsland was hij de aanvaller met de meeste tackles in de Bundesliga. De Fransman schakelt snel om, waardoor hij in staat is de verdediger weer onder druk te zetten nadat hij de bal kwijt is. Eén van de kwaliteiten die Ten Hag erg in hem zal waarderen als hij naar Amsterdam toekomt.

Zijn gebrek aan pure snelheid speelt hem ook hier soms parten. Wanneer een van de centrale verdedigers een fout maakt is hij niet altijd instaat om op tijd druk te zetten, omdat hij niet snel genoeg is om op tijd bij de situatie te zijn.  

Daarnaast heeft Haller moeite met het dichthouden van passlijnen. Ajax verdedigt echter vanuit man-oriëntaties, waardoor het dichthouden van passlijnen geen vereiste is voor de spelers die bij Ajax voorin spelen.

Haller is net snel genoeg om de verdediger onder druk te zetten, waardoor Leeds onder de druk uit kan spelen. Bron: Sky Sports

Haller is dus zeker geen volmaakte spits, maar in de speelwijze die Ajax hanteert onder Ten Hag kan de Fransman vooral op zijn sterke kwaliteiten bediend worden. Zijn zwakke plekken, zoals zijn gebrek aan snelheid, zijn van veel minder groot belang dan bij West Ham United, omdat Ajax veel hoger op de helft van de tegenpartij speelt. Een transfersom van 22,5 miljoen euro is veel geld, maar het is begrijpelijk dat Ten Hag Haller zo hoog op het lijstje heeft gezet. 

Evert van Zoelen is analist voor het YouTube-kanaal TheNextManager, heeft voor tactiekwebsites- en bladen als Spielverlagerung, TrainersMagazine en Futbol Netradince geschreven en kijkt voor VoetbalPrimeur naar belangrijke wedstrijden.