5 is ondergrens in vermakelijke topper Feyenoord-AZ: zestal scoort onvoldoende

5 is ondergrens in vermakelijke topper Feyenoord-AZ: zestal scoort onvoldoende

Gepubliceerd: zondag 24 januari 2021 om 18:54zo 24-01-2021 om 18:54

0-1 via Jesper Karlsson, 1-1 door Nicolai Jörgensen, 1-2 via Myron Boadu, 2-2 door Mark Diemers, 2-3 via nogmaals Boadu. Een korte samenvatting van een intense topper tussen Feyenoord en AZ, die verdiend werd gewonnen door de gasten uit Alkmaar. VoetbalPrimeur deelt cijfers uit.

Feyenoord
Nick Marsman – 6: In de vorm van zijn leven, we kunnen niet anders zeggen. Aan de drie AZ-goals kon hij niet veel doen, verder pakte hij uit met een paar prima saves. Alleen: als concurrent Justin Bijlow weer fit is, mag Marsman waarschijnlijk direct weer plaatsmaken...

Lutsharel Geertruida – 5,5: Hij hield zich keurig staande in De Klassieker en stond ook tegen AZ zijn mannetje, met name in de duels. Hij lijkt alleen nog het vermogen te missen om loopacties van zijn tegenstanders te 'lezen': ook tegen AZ liet Geertruida zich een aantal keer verrassen.

Uros Spajic – 5: In De Klassieker was de Servische mandekker in zijn element: diep op eigen helft verdedigen en een sterke spits om tegen op te boksen. Tegen de beweeglijke AZ-aanvallers had Spajic het echter een stuk lastiger.

Marcos Senesi – 5: Hetzelfde gold voor dé uitblinker van Ajax-Feyenoord. Senesi verloor in aanloop naar de 0-1 van Karlsson een duel, terwijl hij een paar meter vóór zijn laatste lijn stond te verdedigen. In de duels was Senesi over het algemeen onberispelijk. Maar de Argentijn liet zich toch een paar keer verrassen door loopacties van zijn tegenstanders. Tot overmaat van ramp gaf hij in de extra tijd een penalty weg.

Tyrell Malacia – 6: Een degelijk optreden van de linksback: AZ kwam minder vaak door over zijn flank dan op andere zones op het veld. Malacia sprong er dan ook minder bovenuit dan tijdens De Klassieker, toen hij Antony opvrat.

Jens Toornstra – 6,5: Nooit onomstreden, maar wat is hij de afgelopen zeven jaar belangrijk geweest voor Feyenoord. Als het aantal gemaakte 'vuile meters' officieel werd bijgehouden, zou Toornstra eenzaam koploper zijn in dat klassement. Dat bleek wel tijdens de 1-1: Jörgensen stond buitenspel, maar de slimme Toornstra pikte de bal op én gunde zijn Deense collega de treffer. Ooit komt er een dag dat hij Feyenoord verlaat: de ultieme teamspeler verdient dan eigenlijk een groots afscheid.

Leroy Fer – 6: Qua coaching, passing en duelkracht blijft hij van onschatbare waarde voor Feyenoord. De leider op het middenveld kon echter niet voorkomen dat zijn ploeg een paar keer werd geklopt in de omschakeling: tot drie keer toe had het een tegendoelpunt tot gevolg.

Mark Diemers – 6: In de Johan Cruijff Arena was één de minsten op het veld, tegen AZ nam hij revanche. Diemers oogde scherp in de duels, speelde de bal meestal naar de juiste kleur én liet zich in de buurt van het strafschopgebied gelden. De 2-2 kwam van zijn voet en mocht er wezen. Eén grote smet alleen: twee keer balverlies, met een tegendoelpunt tot gevolg. En dat kan eigenlijk niet in topwedstrijden.

Steven Berghuis – 6,5: Hij zat niet echt in de wedstrijd, maar werkte onverminderd hard en stond toch weer aan de basis van twee Feyenoord-doelpunten: tot twee keer toe werd de 'voorassist' geleverd door de Feyenoord-captain. Hoe zou hij het doen als hij betere spelers om zich heen had? Berghuis zal het zichzelf ook wel eens afvragen...

Nicolai Jörgensen – 5,5: Hij begint opeens weer te scoren, na de komst van Lucas Pratto. De Deen loopt echter nog altijd niet over van vertrouwen. Toen Jörgensen na ruim een uur gewisseld werd, keek eigenlijk niemand verbaasd op. De vraag is nu: speelt hij over een week nog steeds bij Feyenoord.

Ridgeciano Haps – 5: Voor rust kreeg hij een prima schietkans, maar Haps kon het Marco Bizot niet echt moeilijk maken. Het is het verhaal van Haps in een notendop: in aanleg één van de beste linksbacks van Nederland, maar hij moet noodgedwongen op een positie spelen waar hij zich eigenlijk niet thuis voelt.

Invallers

Luis Sinisterra – 5: En dus mocht Haps na een klein uur plaatsmaken. Zijn Colombiaanse vervanger zorgde wel voor dreiging, maar kon verder niet veel bijdragen. Nog niet de Sinisterra van vóór zijn zware knieblessure, zoveel is wel duidelijk.

Bryan Linssen – 5: Kwam gaandeweg de tweede helft in het veld voor Jörgensen, op een moment dat Feyenoord wanhopig op de 3-3 joeg. Linssen pakte één keer uit met een gevaarlijke voorzet en dat was het verder wel.

Lucas Pratto – x: Loste een kwartier voor tijd Diemers af, maar speelde te kort voor een beoordeling. 

AZ
Marco Bizot – 5,5: De twee goals van Feyenoord waren niet zijn schuld. Verder viel hij vooral op toen hij er één keer volledig naast zat bij het uitkomen. Bizot kwam ermee weg, maar heeft nog altijd niet zijn vorm van vorig seizoen te pakken.

Yukinari Sugawara – 5,5: Van Haps had hij weinig te duchten, met Sinisterra had de Japanse rechtsback het iets lastiger. Na een uur spelen deed hij zijn ploeg de das om met een 'assist' op Diemers. In potentie een uitstekende vleugelverdediger, maar Sugawara zal nog wat stappen moeten zetten.

Pantelis Hatzidiakos – 5,5: Feyenoord liet hem meestal zijn gang gaan in de opbouw. Vooral zijn bijdrage bij de 1-1 van Feyenoord viel op: Hatzidiakos stond uit positie en verzuimde om collega Martins Indi rugdekking te geven, met alle gevolgen van dien. De Griekse international is al jarenlang een gewaardeerde kracht in Alkmaar, maar is ook nog niet toe aan een stap hogerop.

Bruno Martins Indi – 7: Na twee minuten spelen viel de bal tussen Haps en Martins Indi in: de Feyenoorder wist al hoe dit af zou lopen en dook weg voor de op volle kracht instormende Martins Indi. Het bleek de opmaat naar een niet foutloos, maar wel zeer sterk optreden van de routinier: verdedigend oerdegelijk, maar ook in de opbouw van meerwaarde.

Owen Wijndal – 7: Als er geen gekke dingen gebeuren, gaat AZ na dit seizoen de jackpot binnenhalen voor de zelf opgeleide linksback. Wijndal komt verdedigend nauwelijks in de problemen en voetbalt bovendien met twee vingers in de neus mee. In De Kuip durfde hij zelfs te kappen en te draaien op de eigen achterlijn en hakjes te geven. Wijndal loopt over van zelfvertrouwen: en geef hem eens ongelijk...

Fredrik Midtsjö – 7,5: Niet de meest opvallende, wel één van de meest belangrijkste spelers van Alkmaar Zaanstreek. Dat bewees de Noorse dynamo andermaal tegen Feyenoord. Eén schitterende assists op Boadu en één tackle op Diemers, waar de winnende 2-3 uit ontstond.

Calvin Stengs – 6,5: Iedereen ziet dat hij geweldig kan voetballen, stelde René van der Gijp al vast in Veronica Inside. Stengs liet in De Kuip een paar glimpen van zijn klasse zien en kon een assist noteren, maar stond met balverlies ook aan de basis van een tegengoal. AZ is zeker niet het eindstation van de linkspoot, die echter nog iets te grillig is voor een stap hogerop. De tijd van 'mogen' is voorbij voor Stengs, het is nu een kwestie van 'moeten': dat zal schoonvader Frank de Boer hem ongetwijfeld ook duidelijk maken.

Teun Koopmeiners – 5: De meest bewierookte AZ'er van de voorbije weken. In De Kuip kon Koopmeiners die faam echter niet waarmaken. De auteur van elf Eredivisie-goals deed zijn ding op het middenveld, maar slaagde er niet in om zijn stempel te drukken. Pas in minuut 95 viel hij op: met een penalty die in Vak S eindigde welteverstaan...

Myron Boadu – 6,5: Hij begon ditmaal aan de rechterkant. Na een kwartier werd hij gevonden door Stengs, maar gleed hij uit: symbolisch voor de vorm waarin Boadu momenteel verkeert. Maar misschien is hij na Feyenoord-uit de welbekende drempel over? Na rust ging hij weer in het centrum spelen en scoorde hij direct twee keer. "Daar zien we weer de oude Boadu", verwoordde ESPN-commentator Michiel Teeling treffend.

Albert Gudmundsson – 7: De IJslander was soms ongelukkig in zijn keuzes en miste bij een 1-2 stand voor open goal. Toch deed hij het zeker niet slechts als uitzakkende spits. Spajic en Senesi wisten vaka niet wat ze aan moesten met Gudmundsson, wiens sterke doorzetten leidde tot de openingstreffer.

Jesper Karlsson – 5,5: Hij gooide er een onnodig hakje uit, kreeg de bal dankzij Gudmundsson weer in bezit en rondde keurig af: 0-1. In de tweede helft stuurde hij Stengs weg met de buitenkant: 2-3. Cijfermatig gezien een uitstekend optreden van de Zweed, die echter ook heel veel verkeerd deed. Wat voor Stengs geldt, geldt ook voor Karlsson: hij kan geweldig voetballen, maar moet zijn grilligheid nog afschudden.

Invallers

Tijjani Reijnders – x: Viel tien minuten voor tijd in voor Karlsson en speelde te kort voor een beoordeling.

Timo Letschert – x: Viel in de extra tijd in voor Midtsjö en speelde vanzelfspreken te kort voor een beoordeling.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws