Breaking news

LIVE: PSV met bankzitter Ihattaren en basisspeler Vertessen tegen Fortuna

Zeven conclusies: Feyenoord aangewezen op Gio-reeks, AZ-experiment geslaagd

Zeven conclusies: Feyenoord aangewezen op Gio-reeks, AZ-experiment geslaagd

Gepubliceerd: zondag 24 januari 2021 om 19:40zo 24-01-2021 om 19:40

Feyenoord moet een pas op de plaats maken, AZ klimt naar plek vier en lijkt zich toch nog te gaan mengen in de strijd om de titel: het is de meest voor de hand liggende conclusie na een buitengewoon vermakelijke zondagmiddag in Rotterdam-Zuid. VoetbalPrimeur zoomt dieper in op Feyenoord-AZ en benoemt zeven discussiepunten.

AZ verlengt indrukwekkende 'top-drie-reeks'
Even terug in de tijd, naar 20 april 2019: AZ kwam tegen Feyenoord nog op 0-1 via Mats Seuntjens, maar Tyrell Malacia en Robin van Persie hielpen Feyenoord alsnog aan een 2-1 zege en daar keek eigenlijk niemand van op. Sindsdien: 1-0 tijdens PSV thuis, 0-3 tijdens Feyenoord-uit, 0-4 tijdens PSV-uit, 1-0 tijdens Ajax-thuis, 0-2 tijdens Ajax-thuis, 1-3 tijdens PSV-uit én 2-3 tijdens Feyenoord-uit in Eredivisie-verband. Wedstrijden tegen de traditionele top-drie waren lange tijd een obsessie voor AZ, dat nu dus een serie van zeven ongeslagen duels heeft neergezet. Ajax is gewaarschuwd voor zondag!

Advocaat-serie heeft kwetsbaarheid Feyenoord verbloemd
Feyenoord daarentegen lijkt na achttien wedstrijden al kansloos voor de titel. Dick Advocaat bleef liefst 26 wedstrijden op rij ongeslagen met zijn ploeg. Hoe knap dit was, is wel gebleken na de start van de topmaand: Feyenoord verloor alle drie zijn topwedstrijden dit seizoen, tegen Vitesse, Ajax en AZ. Het wordt De Kleine Generaal niet echt kwalijk genomen: heel veel meer zit er ook niet in met dit materiaal.

Senesi bewijst zichzelf slechte dienst
En juist één van de beteren op het veld gaf niet thuis. Senesi vijzelde tijdens De Klassieker zijn marktwaarde op en werd deze week zelfs aan Real Madrid gelinkt, maar viel tegen AZ tegen. De Argentijn had de grootste moeite met de dynamische, zwervende AZ-aanvallers om zich heen. Hoe zullen ze Spanje en Italië naar zijn optreden hebben gekeken?

Gio-route lonkt voor Feyenoord
We zeiden het net al: Feyenoord gaat zich niet meer mengen in de titelstrijd. De Rotterdammers hebben echter een extra ijzer in het vuur: de KNVB Beker, beter bekend als 'de snelste route naar Europa'. We weten sinds het tijdperk-Giovanni van Bronckhorst dat bekerwinst een matig Eredivisie-seizoen in één klap goed kan maken voor Feyenoord. Bovendien: de winnaar van de beker is verzekerd van Europees voetbal tot aan de winterstop – in de Europa League of de nieuwe Conference League – en de nummer drie van de Eredivisie moet eerst Conference League-voorrondes spelen.

Boadu neemt revanche
Feyenoord-AZ was ook het duel tussen twee met zichzelf worstelende spitsen. Nicolai Jörgensen scoorde weliswaar, maar lijkt nog niet over het dode punt heen. Myron Boadu deed het in dat opzicht een stuk beter: 45 minuten lang liep hij verloren rond op rechts, daarna ging hij weer doen waar hij goed in is én was hij met twee spitsengoals beslissend. Elke jonge speler beleeft wel eens een vormcrisis: het is voor Boadu én AZ - én het Nederlands elftal – te hopen dat hij die bij dezen achter zich heeft gelaten.

AZ-experiment met Gudmundsson: geslaagd
Dat trainer Pascal Jansen besloot om Boadu op rechts te zetten, viel echter te begrijpen. Albert Gudmundsson mocht in zijn plaats als zwervende spits beginnen en deed dat zeker niet slecht. De IJslander deed lang niet alles goed, maar kon wel één assist noteren en bezorgde het Uros Spajic en de eerder genoemde Senesi handenvol werk. Goed gezien dus door Jansen, die de kwetsbare punten van het statische Feyenoord-duo optimaal uit wist te buiten.

AZ-experiment met derde shirts: minder geslaagd
Bij ESPN zagen ze de bui al hangen, toen ze AZ in de spelerstunnel zagen staan. Analisten Arnold Bruggink en Kenneth Perez kreunden van ontzetting, commentator Michiel Teeling liet zich ontvallen 'dat we AZ nog wel zouden zien als het licht uit zou vallen'. Natuurlijk is het flauw om daar de nadruk op te leggen na zo'n goede wedstrijd van AZ: maar het moge duidelijk zijn dat de neongroen-gele tricots niet bij iedereen in de smaak zijn gevallen...

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws