Van Praag vreest Super League: 'Die clubs gaan er dan enorm op achteruit'

Van Praag vreest Super League: 'Die clubs gaan er dan enorm op achteruit'

Gepubliceerd: woensdag 27 januari 2021 om 15:55wo 27-01-2021 om 15:55

Michael van Praag vreest de komst van een Super League. De bestuurder is dan ook blij met het gezamenlijke statement van de UEFA en de FIFA: spelers die willen uitkomen in het toernooi zijn niet welkom op het WK en het EK.

Volgens Van Praag probeerde een groepje Europese topclubs zich vijf jaar geleden al af te scheiden. "We konden het gevaar alleen afwenden door meer geld te genereren uit de UEFA-competities. Dat resulteerde in een extra Champions League-plek voor de vier grootste competities, omdat die nu eenmaal het merendeel van het tv-geld binnenbrengen", zegt Van Praag tegen Voetbal International.

"Geen beslissing waar we heel blij mee waren, maar het budget ging daardoor wel van 2,4 naar meer dan drie miljard euro", vervolgt Van Praag, die uitlegt: "Wat belangrijk is: een deel van die opbrengsten gaat naar solidariteitsbetalingen aan alle clubs die geen Europees voetbal halen. Ook is het een middel om de opleidingen, het vrouwenvoetbal en de arbitrage te promoten. Stel nu dat de grootste clubs eruit stappen. Dan zullen de inkomsten enorm dalen. Alle clubs die niet tot de happy few behoren, gaan er dan enorm op achteruit."

Daar hebben niet alle Europese grootmachten een boodschap aan, zeker niet nu ze door de coronacrisis diep rode cijfers schrijven. "Maar waarom maken ze verlies? Omdat de salarissen in een opwaartse spiraal zitten die niet te stoppen is. Begrijp me goed, ik ben een vriend van de spelers, maar als we collectief afspreken 15 tot 20 procent minder te gaan betalen, denk je toch niet dat er daardoor niet meer gevoetbald wordt? De reden voor een Super League is: meer geld. Maar uiteindelijk gaat dat toch weer naar voetballers, zaakwaarnemers en transfersommen."

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws