Bizarre bekerescape Barça: 2-0 in minuut 88, 3-5 (!) na verlenging

03-02-2021 23:28
41

FC Barcelona is op miraculeuze wijze ontsnapt aan voortijdige uitschakeling in de Copa del Rey. De ploeg van Ronald Koeman stond in minuut 88 nog met 2-0 achter, wist alsnog een verlenging af te dwingen en won uiteindelijk met 3-5: Frenkie de Jong pikte voor de vijfde keer in 2021 zijn goaltje mee, maar Antoine Griezmann was dé blikvanger met twee goals én twee assists op Jordi Alba.

De 27-jarige Fransman kreeg tegen de nummer acht van de competitie opnieuw de voorkeur boven landgenoot Clément Lenglet. Barcelona opende furieus in Nuevo Estadio de Los Cármenes en kreeg binnen zeven minuten twee dotten van kansen op de openingstreffer. Doelman Aarón Escandell hield echter Ronald Araújo, Lionel Messi en Francisco Trincão af met puike saves.

Hoe belangrijk die waren, bleek na ruim een half uur spelen. Umtiti treuzelde te lang en werd ter hoogte van de achterlijn door twee tegenstanders onder druk gezet: Alberto Soro gaf voor en Kenedy kon van dichtbij de 1-0 binnentikken. Barcelona moest even van de schrik bekomen, begon vol goede moed aan de tweede helft, maar kreeg vrijwel direct na rust ook de 2-0 om de oren. Umtiti taxeerde een dieptepass van Ángel Motoro verkeerd en zijn 35-jarige tegenstander Roberto Soldado had vrije doortocht: 2-0.

Barcelona stelde in de slotfase alles in het werk om alsnog een verlenging uit het vuur te slepen, maar doelman Escandell groeide in de wedstrijd: een omhaal van Griezmann die hij over de lat tikte, was het hoogtepunt van zijn wedstrijd. De sluitpost werd bovendien tot twee keer toe gered door de lat, die inzetten van Trincão en Ousmane Dembélé tegenhield. Twee minuten voor tijd moest Escandell dan toch nog passen. Griezmann probeerde het vanuit een ogenschijnlijk onmogelijke hoek, maar de bal ging via de korte hoek toch nog binnen: 2-1.

Granada bleef zijn voorsprong met hand en tand verdedigen en kroop in minuut negentig nog eens door het oog van de naald. Messi probeerde het vanuit de tweede lijn, maar trof de paal, waarna Martin Braithwaite over kopte in de nastoot. In de extra tijd lukt het echter alsnog: Messi zette de aanval op, Griezmann kopte voor en Alba werkte met zijn neus de 2-2 binnen.

Een verlenging bleek noodzakelijk, mede doordat Luis Suárez nog een gouden kans miste voor Granada. Beide ploegen gingen vrolijk door in het extra half uur. In minuut 100 waren de rollen omgedraaid: Alba was ditmaal de aangever en Griezmann kopte de 2-3 binnen. De Catalaanse comeback was compleet, maar drie minuten later kreeg Granada alweer een penalty: 3-3 via Fede Vico.

Barça toonde echter opnieuw veerkracht en besliste het duel in het tweede kwartier alsnog. De Jong stond op de goede plek na een half gered schot van Messi: 3-4. Niet lang daarna waren het opnieuw Griezmann en Alba die elkaar vonden: de Fransman zag de ruimte op links, waarna Alba met een verschroeiende volley voor de 3-5 zorgde. Barça mag nu samen met Sevilla, Levante en de winnaar van Real Betis-Athletic Bilbao om de eindzege strijden.