Bizarre VAR-ingreep leidt tot tevredenheid bij KNVB: 'Juist hoe het wel moet'

Bizarre VAR-ingreep leidt tot tevredenheid bij KNVB: 'Juist hoe het wel moet'

10-02-2021 13:30
54

Dinsdagavond werd een goal van Vitesse in de bekerwedstrijd bij Excelsior (0-1) afgekeurd omdat de bal nog rolde toen Riechedly Bazoer een vrije trap wilde nemen. Scheve gezichten in Arnhem, maar scheidsrechtersbaas Dick van Egmond spreekt van een goede beslissing.

De VAR mag niet ingrijpen bij een dergelijk moment en dus is het gek dat de videoscheidsrechter alsnog ingreep. "Scheidsrechter Dennis Higler heeft zélf aan de VAR gevraagd of de bal nog rolde", brengt Van Egmond daar in gesprek met het Algemeen Dagblad tegenin. "Hij twijfelde en wilde het zekere voor het onzekere nemen. Daarna is Dennis naar het scherm gegaan en heeft hij de goal terecht afgekeurd. In deze volgorde is het dus volgens de protocollen gegaan."

De KNVB-scheidsrechtersbaas geeft toe dat de VAR niet bedoeld is om zelf in te grijpen na dit soort momenten. "Dat is aan de scheidsrechter en daar blijft de VAR vanaf. Dat is en blijft een goede regel omdat het heel vaak om details gaat. Nu was het wel een belangrijk moment en daarom is het ook goed dat Higler de VAR vroeg om de situatie te checken. Maar zo vaak komt dit in de praktijk niet voor."

Van Egmond is in ieder geval content met de wijze waarop Higler en zijn VAR dit incident afgehandeld hebben. "Ik vind dit juist een goed voorbeeld van hoe het moet en kan. In een ideale situatie ziet een scheidsrechter het zelf natuurlijk. Maar als je denkt dat je iets mist, kan de VAR een fijne achtervang zijn. Dat blijkt wel uit dit voorbeeld."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie