NAC wint in Velsen-Zuid en meldt zich in slipstream van promotiekandidaten

16-02-2021 23:08 Laatste update: 23:09
54

SC Cambuur heeft dinsdagavond een volgende stap naar Eredivisie-promotie gezet. De Keuken Kampioen Divisie-koploper boekte in eigen huis een ruim uitgevallen 3-0 overwinning op TOP Oss en profiteerde van het puntenverlies van Almere City eerder op de avond.

Telstar-NAC Breda 1-2
De ploeg van Andries Jonker produceerde vlak voor rust zijn enige schot tussen de palen, maar dat leverde wel direct een doelpunt op: Glynor Plet tikte Telstar op een 1-0 voorsprong. NAC stroopte echter de mouwen op en boog de achterstand om in een overwinning. Mounir El Allouchi zorgde kort na rust voor de gelijkmaker. Die 1-1 bleef lange tijd op de borden staan, maar Mario Bilate zorgde vlak voor tijd uit een corner alsnog voor een driepunter.

NAC komt op 47 punten na 24 wedstrijden en staat drie punten achter op Almere City (23 wedstrijden), dat eerder op de dinsdag bij Helmond Sport verloor. De Graafschap staat dus zes punten voor op NAC, terwijl koploper SC Cambuur (ook 23 wedstrijden) op negen punten afstand staat.

SC Cambuur-TOP Oss 3-0
Vlak nadat Olivier Rommens twee dotten van kansen op de 0-1 had gekregen – die allebei onschadelijk gemaakt werden door Sonny Stevens – viel de openingstreffer aan de andere kant. Cambuur kreeg een penalty en topscorer Robert Mühren tekende zijn 22ste van het seizoen aan. TOP was zeker niet de mindere en mocht nog lange tijd hopen op een resultaat. Tien minuten voor tijd viel echter de definitieve beslissing. Giovanni Korte gooide er een fraaie stift uit en zette de Leeuwarders op 2-0. Het slotakkoord was in de extra tijd voor Mühren, die uitpakte met een lob: 3-0 en nummer 23 van het seizoen.

Daar bleef het ook bij, waardoor Cambuur na 23 competitieduels op 56 punten staat. De Graafschap volgt op drie punten, maar heeft één wedstrijd meer gespeeld. Almere City heeft zes punten minder dan de koploper, die op zondag 28 februari naar de Flevopolder komt. Voordat het zover is, speelt Cambuur nog een inhaalwedstrijd tegen Jong Ajax en gaat het ook op bezoek bij Jong FC Utrecht.

Helmond Sport - Almere City 2-1
De 21-jarige spits sloeg na 28 minuten toe voor Helmond door een rebound te benutten, waarmee hij in de voetsporen treedt van Jan Vertonghen. De Belgische verdediger werd jaren geleden door Ajax verhuurd aan RKC en scoorde toen tegen de Amsterdammers, waardoor ze uiteindelijk geen landskampioen werden. Of de treffer van Goselink ook zo veel consequenties gaat hebben, zal moeten blijken. Lance Duijvestijn (2-0) en Thomas Verheydt (2-1) scoorden in de slotfase nog.

Zeker is in ieder geval wel dat de nederlaag van Almere hoop biedt aan concurrenten als De Graafschap, NAC, Go Ahead Eagles en NEC. De Superboeren hebben zelfs de tweede plaats van de formatie van trainer Ole Tobiasen overgenomen en staan drie punten voor met een wedstrijd meer gespeeld. NAC en Eagles kunnen daarnaast tot op drie punten naderen.