KNVB reageert op Utrecht-suggestie: 'Is een reden dat we half augustus beginnen'

KNVB reageert op Utrecht-suggestie: 'Is een reden dat we half augustus beginnen'

17-02-2021 14:45 Laatste update: 15:07
44

Thijs van Es, algemeen directeur van FC Utrecht, stelt dat het een goede optie zou zijn om het volgende Eredivisie-seizoen niet in het weekeinde van 14 en 15 augustus te beginnen, maar op een later tijdstip. De KNVB geeft echter aan dat het lastig is om de startdatum van het nieuwe seizoen op te schuiven.

Van Es gaf in gesprek met Voetbal International aan dat Utrecht het een goed idee zou vinden om de nieuwe competitie later van start te laten gaan, mocht het nog niet mogelijk zijn om (gedeeltelijk) met publiek te spelen. Op deze manier lopen de Eredivisie-clubs zo min mogelijk inkomsten mis. "De aanname is nog steeds dat we in de herfst allemaal gevaccineerd zijn. Later starten is mogelijk een goede manier om de grootste schade te beperken", zo zei Van Es.

Dit is echter een lastige kwestie, zo vertelt een KNVB-woordvoerder in een reactie aan VoetbalPrimeur. "De start van het volgende Eredivisie-seizoen, in het weekend van 14 en 15 augustus, is voortgekomen uit een inventarisatie onder alle clubs", laat de woordvoerder weten. "Bij het maken van de speeldagenkalender inventariseren wij altijd bij alle betrokkenen, zo komt de startdatum ook tot stand."

De ruimte om te schuiven met wedstrijden is echter beperkt, mocht de start van het nieuwe Eredivisie-seizoen uitgesteld worden. Zo wordt in de zomer van 2021 het EK afgewerkt, in het najaar van 2022 staat het WK in Qatar alweer op het programma. "Er is een reden dat we half augustus beginnen: we hebben rekening te houden met interlandperiodes, Europese competities, de TOTO KNVB Beker en andere wensen van betrokkenen. Er is dus een beperkte tijdspanne waarin de competitie kan worden afgewerkt."

Het idee van Utrecht-directeur Van Es lijkt dan ook meer een suggestie. "Op dit moment hebben we geen verzoek van Utrecht binnengekregen om later te beginnen. Bovendien weten ook wij niet hoe het coronavirus zich gaat ontwikkelen", sluit de KNVB-woordvoerder af.

(Gijs Groeneveld/VoetbalPrimeur)