'Premier League-clubs wijzen 'Zwitsers' Champions League-voorstel af'

'Premier League-clubs wijzen 'Zwitsers' Champions League-voorstel af'

Gepubliceerd: woensdag 17 februari 2021 om 17:32wo 17-02-2021 om 17:32

De Premier League-clubs hebben afwijzend gereageerd op de plannen voor een nieuwe Champions League-opzet. De UEFA wil na 2024 een Champions League 2.0 organiseren, maar heeft de Engelse clubs nog niet kunnen overtuigen.

De Europese voetbalband denkt aan een zogeheten 'Zwitsers model', werd eerder al duidelijk. Het aantal deelnemers moet uitgebreid worden van 32 naar 36 en de groepsfase wordt afgeschaft. De clubs spelen in totaal tien wedstrijden en uiteindelijk wordt er één grote ranglijst opgemaakt: de top-acht mag door naar de knock-outfase en de nummers 9 tot 24 spelen eerst nog play-offs. Hierdoor neemt het aantal wedstrijden – en dus het aantal inkomsten voor de clubs en de UEFA – flink toe.

De Premier League ziet dit voorstel echter niet zitten, meldt The Telegraph. De clubs vrezen dat deze uitbreiding van de Champions League ten koste gaat van het binnenlandse clubvoetbal. De League Cup zou bijvoorbeeld kunnen sneuvelen in de overvolle speelkalender: dit toernooi is echter een belangrijke bron van inkomsten voor de Premier League-clubs, die de League Cup dus niet op willen geven. De voetbalbond overweegt bovendien om Champions League-tickets uit te delen op basis van Europese resultaten uit het verleden, in plaats van resultaten in de nationale competities: ook hier hebben de Engelse clubs hun bedenkingen bij.

De UEFA probeert al langer om de opzet van de Champions League na 2024 om te gooien. Een aantal eliteclubs – onder aanvoering van FC Barcelona – heeft getracht om het heft in handen te nemen en een eigen Super League op te zetten: die plannen lijken voorlopig echter van de baan.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Voor welk Champions League-model zou jij kiezen?

De huidige opzet
75%
Het 'Zwitserse' model
25%
(652 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws