De Ligt speelt wedstrijd op het tandvlees uit, maar krijgt toch drie onvoldoendes

18-02-2021 06:30 Laatste update: 10:24
57

Juventus beleefde woensdag een dramatische herstart van haar Champions League-campagne. De Oude Dame speelde een zeer zwakke wedstrijd tegen underdog FC Porto en moet in de return een 2-1 achterstand goed zien te maken. De Italiaanse pers was niet bepaald lovend en spaarde ook Matthijs de Ligt niet. VoetbalPrimeur zet alle commentaren naast elkaar.

De verdediger uit Abcoude speelde – ondanks fysieke ongemakken in de slotfase – de wedstrijd uit en kreeg na een uur spelen een gele kaart. Hij behoorde bovendien tot de Juventus-defensie die in de eerste én in de tweede helft al binnen één minuut een doelpunt moest incasseren. De Corriere della Sera kwam op een 5,5 uit als rapportcijfer. 'Zijn start was onzeker: een paar onzuiverheden en overtredingen ver van zijn eigen goal af. Daarna vond hij zijn ritme, hoewel hij bij de 2-0 veel te 'eenzaam' was in zijn eigen strafschopgebied.'

Ook TuttoMercatoWeb deelde de kleinst denkbare voldoende uit. 'In de slotfase liep De Ligt op zijn tandvlees, nadat hij constant had geprobeerd om gaten dicht te lopen die de schutterende verdediging liet vallen. En daar slaagde hij niet altijd in...'

De Italiaanse tak van Eurosport toonde zich iets begripvoller: het medium keek ook naar de fysieke gesteldheid van De Ligt en deelde een 6 uit. 'Hij oogde van alle Juventus-verdedigers het meest helder. Bovendien bleef hij tot de laatste minuut op het veld staan, hoewel hij steeds meer last van zijn rechterbeen kreeg.'

De Ligt kon echter ook drie onvoldoendes bijschrijven: de eerste werd uitgedeeld door Il Messaggero, dat hem vooral de 2-0 van Moussa Marega aanrekende. 'Voor rust hield hij zich nog staande, maar in de eerste minuut van de tweede helft ontsnapte Marega aan zijn aandacht. In de slotfase had hij veel pijn, maar hij bleef tot het einde op het veld.'

Die treffer van Marega was ook Calciomercato niet ontgaan: ook dat medium gaf een 5 aan De Ligt. 'Hij liet Marega ontsnappen aan de mandekking. Verder had hij te veel overtredingen nodig en oogde hij nerveus: hierdoor kreeg hij in de tweede helft ook een gele kaart voor aanmerkingen op de leiding.'

De derde 5 was afkomstig van de Italiaanse tak van 90Min.com: het medium vond De Ligt 'inaccuraat'. 'Hij startte rechts in het centrum, op de plek van Leonardo Bonucci. Nadat Giorgio Chiellini uitviel, ging hij de linkerkant van het centrum bespelen. Het veranderde echter niets.'