Zeven conclusies: Tadic en Dumfries lijken op elkaar, Ajax in zetel richting titel

Zeven conclusies: Tadic en Dumfries lijken op elkaar, Ajax in zetel richting titel

Gepubliceerd: zondag 28 februari 2021 om 20:00zo 28-02-2021 om 20:00

Laatste update: zondag 28 februari 2021 om 20:17zo 28-02-2021 om 20:17

Super Sunday is achter de rug: PSV slaagde er niet in de spanning in de strijd om de landstitel terug te brengen tegen Ajax (1-1), terwijl Feyenoord kopje onder ging bij AZ (4-2). Dit zijn de zeven conclusies van een interessante voetbaldag.

Tadic versus Dumfries
Het venijn zat in de staart bij PSV - Ajax: Dusan Tadic kreeg het ongekend aan de stok met Denzel Dumfries. Het verhaal, volgens Tadic: Dumfries beschadigde de penaltystip en noemde hem een 'pussy en geen leider'. Het verhaal, volgens Dumfries: Tadic zei wat over zijn moeder en was al voor de goal onsportief bezig. Hoe het ook zij, de aanvoerders van PSV en Ajax gunden elkaar het licht in de ogen niet, maar ze lijken meer op elkaar dan ze misschien zullen willen toegeven.

AZ en Feyenoord moeten duimen voor Ajax
Ze zullen het niet hardop uitspreken in Alkmaar en Rotterdam-Zuid, maar AZ en Feyenoord moeten deze midweek duimen voor de rivaal uit Amsterdam: het zou beide clubs goed uitkomen als Ajax de beker wint. In dat geval gaat het ticket voor de Europa League naar de nummer drie én hoeft de nummer vier geen play-offs te spelen. Met andere woorden: plekken drie en vier worden een stuk aantrekkelijker als Ajax de beker pakt.

Boadu leert Feyenoord lesje
Dick Advocaat zorgde voor irritaties bij zijn spelers toen hij zich een maand geleden liet onglippen dat AZ kwalitatief betere spelers had dan Feyenoord. Over één speler hoeft niemand in De Kuip geïrriteerd te raken als die conclusie wordt getrokken: Myron Boadu is bezig aan een moeizaam seizoen, maar wierp zondag alle schroom van zich af en maakte de eerste Eredivisie-hattrick in zijn carrière. In totaal scoorde hij dit seizoen vijf keer tegen Feyenoord.

Zoete wraak Zahavi
Meer had hij niet kunnen doen: Eran Zahavi scoorde vier keer in één Europees tweeluik, maar werd donderdag tóch uitgeschakeld met PSV. In de Eredivisie-topper tegen Ajax trok de Israëlische aanvaller zijn bloedvorm door met een rake vrije trap. Het zal voor Zahavi hebben gevoeld als revanche op Erik ten Hag. Hij was niet blij met de opmerkingen van de trainer over de pogingen van Ajax om Zahavi in de zomerse transferperiode in te lijven. Begin januari scoorde Zahavi ook al twee keer in Amsterdam.

Laatste waarschuwing voor Ihattaren
"Hij heeft zich niet gedragen zoals je dat van een prof mag verwachten. Weinig inzet, weinig discipline... Het was onmogelijk om hem bij de selectie te halen voor deze wedstrijd", zei Roger Schmidt zondag in het Philips Stadion over Mohamed Ihattaren. Het wordt (weer) tijd voor het negentienjarige toptalent om zijn voeten te laten spreken, helemaal richting een mogelijke EK-deelname met Oranje. Dit voelt als zijn laatste waarschuwing.

Gelukje voor Martínez
Ajax ontsnapte in de slotfase tegen PSV aan een ondertalsituatie: Lisandro Martínez ging op het been van Zahavi staan, maar scheidsrechter Danny Makkelie nam het niet waar en de VAR greep niet in. Martínez hoeft niet te vrezen voor een onderzoek van de aanklager betaald voetbal, maar had 'gewoon' een rode kaart verdiend. Zuur voor PSV, omdat kort daarvoor een goal van Yorbe Vertessen werd afgekeurd vanwege hands.

Ajax uitgesproken titelfavoriet
Na Super January, gevolgd door Super February, staan er nog tien speelronden op het programma in de Eredivisie. Het is duidelijk dat Ajax in een zetel richting de 35ste landstitel gaat. De Amsterdammers hebben een voorsprong van zes punten op achtervolger PSV en nog een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht tegoed. Wel is de ploeg van Erik ten Hag nog de enige titelpretendent die actief is op drie fronten. PSV zal het nog niet opgeven, maar moet achterom kijken: AZ volgt op twee punten.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws