Pratto na 240 minuten afgeschreven bij Feyenoord: 'Blij als hij terugkeert'

Pratto na 240 minuten afgeschreven bij Feyenoord: 'Blij als hij terugkeert'

Gepubliceerd: zaterdag 6 maart 2021 om 11:40za 06-03-2021 om 11:40

Laatste update: zaterdag 6 maart 2021 om 11:43za 06-03-2021 om 11:43

Eigenlijk kon Feyenoord hem niet betalen, maar Lucas Pratto kwam in de eerste dagen van 2021 over van River Plate. Bijten deed El Oso (De Beer) niet in Nederland, en zelfs grommen bleek teveel gevraagd. In Argentinië is men niet helemaal verrast.

Pratto verliet River Plate voor Feyenoord om meer speelminuten te kunnen maken, maar is van de Argentijnse regen in de Nederlandse drup beland: na 240 minuten zonder goals, kwam hij sinds de kansloos verloren uitwedstrijd tegen sc Heerenveen op 27 januari niet meer in actie. Tegen PSV, Willem II, Heerenveen (beker), FC Twente, FC Groningen en AZ moest Pratto negentig minuten toekijken.

Optimisten zullen zeggen dat Pratto geen echte kans heeft gehad: binnen de kortste keren was hij afgeschreven door de kenners. "Een blinde ziet toch dat hij niet fit is?", zei Kenneth Perez bij ESPN na het Feyenoord-debuut van Pratto. Voormalig goaltjesdief Harry van der Laan was er in gesprek met het Algemeen Dagblad ook al snel uit. "Hij ziet er op zijn 32ste uit als een vent van vijftig. Te sloom, niet wendbaar, over the hill; dát is Pratto en dat straalt hij uit."

Nog veel dodelijker waren de uitspraken van Dick Advocaat. Na de met 3-2 gewonnen bekerwedstrijd tegen Heracles Almelo, medio januari, stelde de Feyenoord-trainer niets aan Pratto te hebben als die geen ballen krijgt. "We moeten niet te snel conclusies trekken, maar dit was veel te weinig", zei Advocaat. "Hij zal nog moeten bewijzen of hij de juiste spits is voor ons." Pratto kreeg daarna nog twee meelijwekkende invalbeurten de kans.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Lucas Pratto (@lucaspratto)

Het nieuwste hoofdstuk in de Pratto-kroniek is het nieuws van het AD dat Feyenoord hem toestemming heeft gegeven om terug te keren naar Argentinië. De 32-jarige spits gaat immers toch geen rol van betekenis meer spelen in De Kuip. 'Pratto kon echter niet eenvoudig terug naar zijn vaderland en naar River Plate. En dus blijft 'de beer van Buenos Aires' lekker hier', klinkt het. 'Zes wedstrijden zonder speeltijd, een volledig anonieme bijrol, maar de spits ondergaat gedwee zijn lot.'

De vraag rijst waarom Feyenoord een half miljoen euro heeft betaald voor een speler van wie heel Argentinië al wist dat hij te zwaar en te traag was. "Ik weet het niet", reageert Vincent Muglia, verslaggever van de Argentijnse krant Olé, tegenover VoetbalPrimeur. Hij nuanceert: "Elke voetballer heeft volgens mij een aanpassingsperiode nodig in een voor hem onbekende competitie met een andere speelstijl dan in Argentinië."

Verrast door het uitblijven van Pratto-goals, is Muglia niet. "Nee, want echt veel heeft hij niet gespeeld. Hij is nooit een doelpuntenmachine geweest en door zijn fysiek heeft Pratto continuïteit en wedstrijdritme nodig... Hij is een speler met een bijzondere, zware lichaamsbouw. Als hij niet meerdere wedstrijden achter elkaar de kans krijgt, wordt hij steeds trager."

Dat Pratto van Feyenoord toestemming kreeg om te vertrekken, was ook in Argentinië nieuws. "Maar hij wil niet terug naar Argentinië", weet Muglia, "omdat hij de stap naar Feyenoord ziet als een uitdaging. Nu al terugkeren zou worden gezien als een mislukking."

Toch zou 'de beer van Buenos Aires' met open armen ontvangen worden in zijn thuisstad. "River-fans zouden blij zijn als Pratto terugkeert. Hier wordt hij beschouwd als een idool vanwege zijn beslissende rol in de historische Copa Libertadores-finale tegen Boca Juniors in 2018 (Pratto scoorde in Buenos Aires en Madrid drie keer, waarmee hij River aan de beker hielp, red.). Maar het klopt ook dat zijn niveau is gedaald vanaf dat glorieuze moment."

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws