FIFA biedt luisterend oor en past handsregel aan: 'Zijn misschien te ver gegaan'

FIFA biedt luisterend oor en past handsregel aan: 'Zijn misschien te ver gegaan'

Gepubliceerd: vrijdag 5 maart 2021 om 16:55vr 05-03-2021 om 16:55

De regels over hands in het strafschopgebied zorgen - ook in Nederland - voor de nodige commotie. De afgelopen weken werden er onder meer doelpunten afgekeurd van Ajax en PSV, nadat een speler de bal onbewust tegen zijn arm kreeg. Die strenge lijn van fluiten, wordt vanaf 1 juli verlaten. 

De internationale spelregelcommissie IFAB geeft aan dat de strenge regels voor de nodige commotie en wrevel zorgden. Het heeft de handsregel daarom aangepast: alleen als een speler zich onnatuurlijk groter maakt, hoort er afgefloten te worden.

Bij aanvallend hands in aanloop naar een doelpunt, moet er op dit moment altijd afgefloten worden. Ook wanneer een speler de arm langs het lichaam houdt en er niets aan kan doen. Door de spelregelwijziging wordt het fluiten in zo'n situatie niet meer noodzakelijk. Hiermee wordt er een stukje vrijheid gegeven aan de scheidsrechters, die zelf een inschatting kunnen maken of er sprake is van opzettelijk hands.

Het zou kunnen betekenen dat de afgekeurde treffer van Davy Klaassen tegen sc Heerenveen tóch goedgekeurd zou worden, omdat een onbewuste handsbal van Dusan Tadic in aanloop naar die treffer dan niet meer strafbaar is.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino geeft aan dat de wereldvoetbalorganisatie mee wil denken met de clubs. "De indruk was dat we misschien te ver waren gegaan", stelt hij op de website van de FIFA. "Deze aanpassing laat zien dat we luisteren."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Eredivisie

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws