De Ligt schakelde snel na desastreuze Ajax-avond: 'Eerlijk? Eén dag'

9 maart om 09:52
Laatste update: 9 maart om 10:08

Matthijs de Ligt zette de knop razendsnel om bij Ajax na de pijnlijke uitschakeling tegen Tottenham Hotspur in de halve finale van de Champions League in 2019. Dat vertelt de Oranje-international in een interview met The Telegraph.

"Eerlijk? Eén dag", reageert De Ligt op de vraag hoelang hij nodig had om de klap te verwerken. Ajax stond met één been in de eindstrijd van de Champions League, maar door drie goals van Lucas Moura spatte de droom uiteen. "Het klinkt gek, maar ik werd de volgende ochtend wakker en voelde mij de hele dag heel erg slecht. Ik vroeg mezelf af: hoe heeft dit kunnen gebeuren?"

"Maar er stond alweer een competitiewedstrijd voor de deur en we moesten winnen, omdat Ajax al vijf jaar geen kampioen was geworden", vervolgt de 21-jarige verdediger van Juventus. "De focus ging meteen op dat duel (tegen FC Utrecht, red.) en daardoor kon ik het een beetje vergeten. Maar natuurlijk, als ik er nu aan terugdenk aan wat er gebeurd is… We waren zo dichtbij en toch zo ver. Dat is voetbal."

De Ligt hoeft niet lang na te denken aan wat hem het meest is bijgebleven na die desastreuze avond in de Johan Cruijff Arena. "De stilte in het stadion na het winnende doelpunt. Ah, dat had ik echt nog nooit eerder gevoeld."

De Ligt voelde het in zijn rol als aanvoerder echter als een verplichting om het goede voorbeeld te geven. "Als je moet winnen en je ziet dat de captain met zijn hoofd omlaag loopt, dan vertaalt zich dat naar de rest van het team. Door mijn houding zien de trainers mij soms als een voorbeeld voor de rest van de groep. Het belangrijkste was om de kracht en drive te tonen om de landstitel te winnen. Dat was immers ons belangrijkste doel dat seizoen."