Ajax-conclusies: Ten Hag en zijn 'Europese elf', bijzondere Klaassen-statistiek

Ajax-conclusies: Ten Hag en zijn 'Europese elf', bijzondere Klaassen-statistiek

11-03-2021 21:37 Laatste update: 21:43
51

Wat een lekkere Europese avond was dit voor Ajax. Met een 3-0 overwinning op zak kunnen de Amsterdammers volgende week afreizen naar Zwitserland voor de return tegen BSC Young Boys. Genoeg om over na te praten: VoetbalPrimeur zet de conclusies voor je op een rij.

Uitstekende uitgangspositie
Het ging lange tijd erg moeizaam, maar Ajax heeft zichzelf een uitstekende uitganspositie verschaft tegen Young Boys. De Amsterdammers legden uitstekend veldspel op de mat, maar het ontbrak een tijdje aan de eindpass. Totdat na een uur spelen Davy Klaassen de score opende. De teller stokte uiteindelijk pas bij drie, ook Dusan Tadic en Brian Brobbey pikten hun doelpunten mee. Dit mag Ajax niet meer weggeven op bezoek in Zwitserland.

Coëfficiënten-polonaise
De coëfficiënten-polonaise blijft maar doorgaan voor Nederland. Door het goede resultaat van Ajax klimmen 'we' over Rusland heen naar de zevende plaats. Wanneer Shakhtar Donetsk en Dinamo Kiev niet gek gaan doen dit Europese seizoen, blijft Nederland op deze zevende plaats staan, waardoor Champions League-voetbal voor de kampioen van de Eredivisie (uiteraard) een garantie blijft.

Ten Hag en zijn 'Europese elf'
De Ajax-trainer kwam tegen Young Boys met een weinig verrassende opstelling en kreeg gelijk. Met Tagliafico, Martínez, Timber en Rensch stond de verdediging als een huis: er werd nauwelijks iets weggegeven tegen de snelle Young Boys-spelers. Op het middenveld zorgde controleur Álvarez ervoor dat Klaassen en Gravenberch naar hartenlust hun gang konden gaan, terwijl Tadic zijn rol als spits op zijn kenmerkende manier invulde. Aangevuld met het Braziliaanse gevaar vanaf de flanken, lijkt Ten Hag een succesformule gevonden te hebben in Europa. En dan speelde Blind niet eens mee... Het wordt puzzelen voor Ten Hag, mocht de routinier weer beschikbaar zijn, maar dit zag er uitstekend uit.

Tadic als reddende engel
In de Eredivisie zien we hem er nauwelijks spelen, maar in Europa maakt trainer Erik ten Hag veelvuldig gebruik van Dusan Tadic als spits. Natuurlijk mede omdat Sébastien Haller niet is ingeschreven voor de Europa League, maar het is een formule die we de afgelopen seizoenen al in de Champions League zagen. Tadic was belangrijk voor Ajax, werkte zich het snot voor de ogen en maakte de belangrijke 2-0.

Klaassen doet het weer voor Ajax
Staat het 0-0 en heeft Ajax een doelpunt nodig? Davy Klaassen is de man. De middenvelder maakte tegen Young Boys voor de zevende keer dit seizoen de eerste treffer voor Ajax in een wedstrijd. Ook tegen Lille OSC in de vorige ronde maakte Klaassen tijdens de return de eerste goal. Hij is goud waard voor dit Ajax-elftal.

Invaller Brobbey bewijst waarde
De kans is aanwezig dat hij na dit seizoen vertrekt bij Ajax, maar de jonge spits krijgt van Ten Hag wél het vertrouwen en mag in de Europa League vaak een gedeelte van de wedstrijd meedoen als invaller. Dit vertrouwen betaalde hij, niet voor het eerst dit seizoen, terug. Op bezoek bij Lille maakte hij in de blessuretijd de 1-2, tegen Young Boys vergrootte hij de marge naar drie. Bij Ajax zal men er alles aan doen om het contract van Brobbey te verlengen.

(Gijs Groeneveld/VoetbalPrimeur)