AZ nu al winnaar van Super Sunday na historische helft met drie eigen goals

13-03-2021 21:47
56

AZ heeft zijn derde plek in de Eredivisie verstevigd en kan zondag in de leunstoel naar de topper PSV-Feyenoord kijken. De Alkmaarders maakten in een curieus verlopen eerste helft – met drie (!) eigen doelpunten – het verschil tegen FC Twente en wonnen uiteindelijk met 4-1: zondag mag AZ zien of nummer twee PSV punten laat liggen of dat nummer vijf Feyenoord juist afhaakt.

De ploeg van Pascal Jansen startte overrompelend en kwam na vier minuten al op voorsprong: na een fraaie combinatie over vijf schijven in het strafschopgebied gaf Myron Boadu het laatste zetje. Queensy Menig had de gelijkmaker op zijn schoen, maar AZ kwam al snel op 2-0: Teun Koopmeiners gaf strak voor vanaf rechts en Dario Dumic werkte de bal ongelukkigerwijs in eigen doel.

Het bleek het begin van een eigen doelpuntendrieluik. Eerst was het FC Twente-doelman Joël Drommel die AZ aan een derde treffer hielp: Koopmeiners mocht een vrije trap op de achterlijn nemen en Drommel taxeerde de voorzet van de AZ-captain volledig verkeerd. Nog voor rust werd het ook nog 3-1, dankzij Albert Gudmundsson: de IJslander passeerde zijn ploeggenoot Marco Bizot na een hoekschop.

Na rust kwam routinier Wout Brama in de ploeg bij FC Twente, waarna de gasten wat meer grip kregen op de wedstrijd. Ze hadden bovendien het geluk dat een treffer van Boadu werd afgekeurd wegens nipt buitenspel. Tyronne Ebuehi leek zelfs voor een aansluitingstreffer te zorgen, maar stuitte op Bizot. Tien minuten voor tijd viel de wedstrijd dan toch nog in het slot, na een cadeautje van FC Twente. Koopmeiners strafte na een fraaie één-twee met Jesper Karlsson lichtzinnig uitverdedigen van de gasten af: 4-1. In de extra tijd werd de 5-1 van Stengs nog afgekeurd.

AZ komt voorlopig op twee punten van PSV en zal het weekend sowieso afsluiten als nummer drie. Nummer vier Vitesse en nummer vijf Feyenoord staan op vier en vijf punten, maar komen zondag dus nog in actie.