Ajax verstevigt koppositie met doodeenvoudig tussendoortje bij PEC Zwolle

14-03-2021 18:38 Laatste update: 18:39
146

Ajax heeft zondagmiddag het Eredivisie-tussendoortje bij PEC Zwolle simpel verteerd. Na goals van David Neres en Nicolás Tagliafico misten de Amsterdammers de inspiratie om er een grote overwinning van te maken: 0-2.

Ajax was donderdagavond de overtuigende winnaar van de eerste ontmoeting met Young Boys in de achtste finales van de Europa League (3-0). In vergelijking met die wedstrijd voerde Erik ten Hag één opvallende wissel door: Perr Schuurs verving de zieke Jurriën Timber.

De eerste mogelijkheid in Zwolle was voor Davy Klaassen. De middenvelder, vaak goed voor de Amsterdamse openingstreffer, kreeg zijn hoofd dit keer niet helemaal goed tegen de bal na een voorzet van Neres. Even later zorgde Schuurs voor een schrikmoment: de verdediger verslikte zich in een lange bal, Thomas Buitink ging ermee vandoor, maar de PEC-spits struikelde over zijn eigen benen en kreeg de bal niet bij Virgil Misidjan.

Ajax liet PEC uitrazen en voerde vervolgens de druk weer op, resulterend in kansen voor Ryan Gravenberch en Neres. De Braziliaan kreeg de 0-1 op zijn naam. Na een vlotlopende aanval kapte Neres naar binnen, om doelman Xavier Mous kansloos te laten.

Acht minuten voor rust verdubbelde Ajax de voorsprong. Slordig balverlies van Mustafa Saymak leidde de 0-2 van Tagliafico in. Het niveauverschil was dermate groot, dat Ajax niet eens goed hoefde te spelen om het verschil te maken.

In de tweede helft deed Ajax geen bijzondere inspanningen meer. Trainer Erik ten Hag maakt van de gelegenheid gebruik om zijn spelers te sparen: Oussama Idrissi en Sean Klaiber vervingen Neres en Devyne Rensch in de rust, terwijl later Jurgen Ekkelenkamp, Mohammed Kudus en Antony kwamen voor Nicolás Tagliafico, Davy Klaassen en Dusan Tadic. Sébastien Haller had een vervelende middag en hielp nog een grote kans om zeep.

Door de overwinning is het verschil tussen koploper Ajax en nummer twee PSV opgelopen naar acht punten. De Amsterdammers hebben bovendien nog een wedstrijd tegoed. Komende donderdag staat de Europa League-return tegen Young Boys op het programma.