KNVB maakt statement: 'verschrikkelijk', maar boycot van WK in Qatar geen optie

KNVB maakt statement: 'verschrikkelijk', maar boycot van WK in Qatar geen optie

Gepubliceerd: zondag 21 maart 2021 om 16:08zo 21-03-2021 om 16:08

Laatste update: zondag 21 maart 2021 om 16:29zo 21-03-2021 om 16:29

De KNVB heeft zondag een statement gemaakt over het WK van 2022 in Qatar. Een boycot is niet de manier om de situatie te verbeteren, stelt de voetbalbond.

Het nieuws van The Guardian dat er 6.500 arbeidsmigranten in Qatar zijn omgekomen bij bouwprojecten rondom het WK, zorgt ervoor dat de roep om een boycot van dat WK steeds luider klinkt. De KNVB schrijft de publicatie 'met afgrijzen' te hebben gelezen. 'De cijfers die worden genoemd zijn ronduit verschrikkelijk', aldus de voetbalbond.

De laatste dagen zat de KNVB om tafel met de FIFA, overheid en diverse mensenrechtenorganisaties. De conclusie: gastarbeiders zijn niet geholpen bij een boycot, omdat de geldkraan dan dicht wordt gedraaid. Door wél aanwezig te zijn in Qatar, kan er op een andere manier druk worden uitgeoefend op de regering.

Het Nederlands elftal gaat op een 'sociaal verantwoorde manier deelnemen', schrijft de KNVB. 'Juist vanwege het WK staat de situatie in Qatar, die breder gaat dan alleen het WK, bij velen op de radar', klinkt het. 'Dankzij alle aandacht hiervoor en de diplomatieke inspanningen wordt er vooruitgang geboekt in de situatie van de arbeiders in Qatar.'

Het WK in Qatar staat gepland voor november en december 2022. Oranje begint komende week aan de kwalificatiecyclus met interlands tegen Turkije (woensdag), Letland (zaterdag) en Gibraltar (volgende week dinsdag). Bij Veronica Inside werd gemeld dat de spelers van het Nederlands elftal maandag een 'stevig statement' gaan maken.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws