Opzet, speelschema en uitzendingen: alle informatie over het EK onder 21

Opzet, speelschema en uitzendingen: alle informatie over het EK onder 21

22-03-2021 10:30 Laatste update: 24-03-2021 15:00
8

Deze week begint het EK Onder 21 in Hongarije en Slovenië. Jong Oranje, dat voor het eerst sinds 2013 weer eens op een eindtoernooi staat, zal met vijftien andere landen gaan strijden om de felbegeerde Europese titel en VoetbalPrimeur vertelt je alles over het toernooi wat je moet weten.

De opzet: twee verschillende delen
Het EK Onder 21 wordt voor het eerst met zestien teams gehouden en is mede daardoor dit jaar voor het eerst opgedeeld in twee verschillende fases. Eind maart zal de poulefase van het toernooi afgewerkt worden, waarna de finaleronde op 31 mei van dit jaar zal beginnen. De finale staat gepland voor 6 juni en wordt in het Stozice Stadion in Ljubljana afgewerkt.

Wedden

Meer odds

Om daar te komen moet een land bij de eerste twee in de poule eindigen en, vanzelfsprekend, ook een kwartfinale en een halve finale winnen. Het is mogelijk om in de halve finale een land te treffen waar ook al een poulewedstrijd tegen is gespeeld. Poules A en C zijn, net als poule B en D, aan elkaar gekoppeld en de uiteindelijke winnaars van die 'koppels' treffen elkaar in de finale.

Het is overigens ook goed om te weten dat de huidige selecties, die door de bondscoaches van alle landen zijn ingeleverd, alleen gelden voor de poulefase. Omdat de knock-outfase pas later gespeeld wordt, kunnen er dan ook weer andere spelers opgeroepen worden. De acht landen die uit gaan komen in de kwartfinale kunnen in mei dus weer een nieuwe selectie met andere spelers indienen.

De locatie: twee gastlanden
De aan elkaar gekoppelde poules zullen beiden in hetzelfde gastland worden afgewerkt. Zo weten de landen die in poule A en poule C zitten, waaronder Jong Oranje, dat ze tot en met de halve finale alle wedstrijden in Hongarije zullen spelen. Speelsteden zijn Boedapest, Gyor, Székesfehérvar en Szombathely.

De ploegen die in poule B en D zijn geloot, spelen hun campagne in Slovenië. Er wordt gespeeld in Celje, Koper, Maribor en Ljubljana. De Sloveense hoofdstad heeft ook de eer gekregen om de finale te organiseren en dus weten landen uit poule B en D zeker dat ze alleen maar wedstrijden in Slovenië spelen. Landen uit poule A en D zouden voor een eventuele finale de grens over moeten.

De teams: serieuze concurrentie voor Oranje
Jong Oranje is geloot in poule A en ontmoet daar onder anderen het sterke Jong Duitsland. Onze oosterburen hebben veel Bundesliga-talent in de selectie zitten, waarvan Youssoufa Moukoko misschien wel de bekendste naam is. De spits van Borussia Dortmund is pas zestien jaar, maar debuteerde al in de hoofdmacht en heeft zelfs al drie Bundesliga-goals op zijn naam staan.

De overige teams in poule A zijn gastland Jong Hongarije en Jong Roemenië. De selectie van de Roemenen bevat geen bekende namen en de geselecteerde spelers zijn voornamelijk actief in hun vaderlandse competitie, maar bij de thuisspelende Hongaren zien we wel een bekende naam. Adrián Szöke, aanvaller van Heracles Almelo, is opgeroepen door de bondscoach.

Een plekje in de kwartfinale mag dus wel verwacht worden van Jong Oranje, maar daar kan het een ploeg uit poule C treffen. Daarin zitten Jong Denemarken, Jong Frankrijk, Jong IJsland en Jong Rusland. Vooral de Fransen reizen met een ijzersterke selectie af naar Hongarije: we zien bijvoorbeeld Ibrahima Konaté van Leipzig, Jules Koundé van Sevilla, Matteo Guendouzi van Hertha BSC, Houssem Aouar van Olympique Lyon en Moussa Diaby van Bayer Leverkusen.

In de andere twee poules vinden we met Jong Spanje, Jong Engeland en Jong Portugal nog drie ploegen die tot de favorieten voor de eindzege worden gerekend. De Spanjaarden zijn titelhouder en hebben nu weer veel talent tot hun beschikking, terwijl de Engelsen met PSV'er Noni Madueke en Premier League-sterren als Callum Hudson-Odoi (Chelsea) en Mason Greenwood (Manchester United) ook een ploeg zijn om rekening mee te houden.

Het programma: data en speeltijden
Poulefase

Woensdag 24 maart
Groep A
Hongarije – Duitsland (21.00 uur, Székesfehérvár)
Roemenië – NEDERLAND (21.00 uur, Boedapest)

Groep B
Slovenië – Spanje (18.00 uur, Maribor)
Tsjechië – Italië (18.00 uur, Celje)

Donderdag 25 maart
Groep C
Frankrijk – Denemarken (21.00 uur, Szombathely)
Rusland – IJsland (21.00 uur, Gyor)

Groep D
Portugal – Kroatië (21.00 uur, Koper)
Engeland – Zwitserland (15.00 uur, Koper)

Zaterdag 27 maart
Groep A
Hongarije – Roemenië (18.00 uur, Boedapest)
Duitsland – NEDERLAND (21.00 uur, Székesfehérvár)

Groep B
Spanje – Italië (21.00 uur, Maribor)
Slovenië – Tsjechië (18.00 uur, Celje)

Zondag 28 maart
Groep C
Rusland – Frankrijk (21.00 uur, Szombathely)
IJsland – Denemarken (15.00 uur, Gyor)

Groep D
Portugal – Engeland (21.00 uur, Ljubljana)
Kroatië – Zwitserland (18.00 uur, Koper)

Dinsdag 30 maart
Groep A
Duitsland – Roemenië (18.00 uur, Boedapest)
NEDERLAND – Hongarije (18.00 uur, Székesfehérvár)

Groep B
Italië – Slovenië (21.00 uur, Maribor)
Spanje – Tsjechië (21.00 uur, Celje)

Woensdag 31 maart
Groep C
Denemarken – Rusland (18.00 uur, Szombathely)
IJsland – Frankrijk (18.00 uur, Gyor)

Groep D
Zwitserland – Portugal (18.00 uur, Ljubljana)
Kroatië – Engeland (18.00 uur, Koper)

Kwartfinales
Maandag 31 mei
KF 1: winnaar groep A – nummer twee groep C (nnb. Boedapest)
KF 2: winnaar groep C – nummer twee groep A (nnb, Székesfehérvár)
KF 3: winnaar groep B – nummer twee groep D (nnb, Maribor)
KF 4: winnaar groep D – nummer twee groep B (nnb, Ljubljana)

Halve finales
Donderdag 3 juni
HF 1: winnaar KF 1 – winnaar KF 2 (nnb, Székesfehérvár)
HF 2: winnaar KF 3 – winnaar KF 4 (nnb, Maribor)

Finale
Zondag 6 juni
Winnaar HF 1 – winnaar HF 2 (nnb, Ljubljana)

De historie
Voor het eerst in de geschiedenis wordt het toernooi met zestien landen gespeeld, maar twee jaar geleden was het nog een groep van twaalf landen die om de Europese titel vocht. Jong Spanje mocht de beker omhoog houden door in de finale met 2-1 te winnen van de leeftijdsgenoten van Duitsland, waar de uitslag twee jaar eerder nog met 1-0 in het voordeel van de Duitsers uitviel.

De Spanjaarden zijn daarmee, samen met Italië, recordkampioen met vijf Europese titels. Daarachter volgt een groep landen met twee kampioenschappen en daar behoort ook Nederland toe. Jong Oranje werd in 2006 Europees kampioen onder bondscoach Foppe de Haan en herhaalde dat kunstje een jaar later in eigen land. Destijds deden er acht landen mee.

Waar kan ik het toernooi zien?
In Nederland worden de wedstrijden integraal uitgezonden door de NOS. De poulewedstrijden van Jong Oranje zijn op dezelfde dag als de wedstrijden van het 'grote' Nederlands elftal en dus verzorgt de NOS een avondvullend programma waarin beide wedstrijden achter elkaar te zien zullen zijn. Ook in de eindfase van het toernooi zal de NOS in ieder geval de wedstrijden van Jong Oranje uitzenden en wordt sowieso de finale in beeld gebracht, of Nederland daar nou in staat of niet.

Wedstrijden waarin de formatie van bondscoach Erwin van de Looi niet speelt, zijn een stuk lastiger te bekijken. Sat.1 zendt wedstrijden van Jong Duitsland uit, maar verder zijn er weinig EK-wedstrijden op het open kanaal te zien. De NOS kan er voor kiezen om andere interessante wedstrijden online aan te bieden via een stream en de UEFA kan datzelfde doen. De hoogtepunten van alle wedstrijden zijn vanaf middernacht na de wedstrijd beschikbaar op de site van de Europese voetbalbond.

(Guy Habets/VoetbalPrimeur)