ADO-eigenaar moet vrezen voor celstraf: ‘Dat is een eis van de Chinese overheid’

ADO-eigenaar moet vrezen voor celstraf: ‘Dat is een eis van de Chinese overheid’

Gepubliceerd: vrijdag 26 maart 2021 om 12:49vr 26-03-2021 om 12:49

Laatste update: maandag 29 maart 2021 om 09:24ma 29-03-2021 om 09:24

ADO Den Haag-eigenaar Wang Hui moet mogelijk vrezen voor een celstraf in China, wanneer hij ADO met verlies verkoopt. Uit onderzoek van Follow The Money (FTM) blijkt dat de band die Wang met de Communistische Partij in China heeft, niet los van zijn meerderheidsbelang in ADO kan worden gezien.

Rond 2015 begonnen veel Chinese zakenlieden met het investeren in Europese voetbalclubs. Onder meer Atlético Madrid en Wolverhampton Wanders belandden in handen van Chinese investeerders. Uit het onderzoek van FTM blijkt waarom: Xi Jinping, de Chinese president, wil op deze manier de weg vrijmaken voor een hoge klassering voor China op de FIFA-wereldranglijst.

Eind 2016 draait de Chinese overheid echter volledig om. In de belangrijkste krant van de Communistische Partij wordt ineens gewaarschuwd voor riskante investeringen in voetbalclubs. Niet lang daarna verkopen de Chinese investeerders Atlético Madrid en Wolverhampton Wanderers. Uit het onderzoek blijkt dat wanneer investeerders voetbalclubs met verlies verkopen ze riskeren om achter de tralies te belanden. Als reden hiervoor wordt gegeven dat ze het land 'economische schade' toebrengen.

Sinds de Chinese overheid zich in 2020 opnieuw bezorgd uitliet over riskante buitenlandse investeringen, probeert het United Vansen van Wang de aandelen van ADO te verkopen. Maar ook voor hem geldt dat de Chinese overheid niet wil dat er verlies wordt gemaakt bij de verkoop. Nu de aandelentransactie aanstaande lijkt te zijn, is het duidelijk dat United Vansen dit niet kan voorkomen. En dus zal Wang moeten vrezen voor de eventuele gevolgen.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws