'UEFA gaat akkoord met nieuwe CL-opzet: 36 teams in één megacompetitie'

'UEFA gaat akkoord met nieuwe CL-opzet: 36 teams in één megacompetitie'

26-03-2021 23:51
93

De UEFA gaat woensdag naar alle waarschijnlijkheid akkoord met een nieuwe opzet voor de Champions League. Vanaf 2024 worden er 36 teams toegelaten, die vervolgens in één megacompetitie zullen uitkomen.

Woensdag staat er een vergadering van het uitvoerend comité van de UEFA gepland en The Athletic weet dat de voorgestelde hervormingen voor de Champions League er waarschijnlijk doorheen zullen komen. Dat betekent dat het miljardenbal vanaf het seizoen 2024/2025 in een 'Zwitsers model' gespeeld zal worden.

Dat model houdt in dat er 36 teams zijn die deelnemen en in één grote poule worden gezet. Alle teams spelen vervolgens tien wedstrijden en na die tien wedstrijden wordt er een ranglijst opgemaakt, waarvan de nummers één tot en met acht doorgaan naar de laatste zestien. De nummers negen tot en met 24 spelen dan een tussenronde en de winnaar daarvan gaat ook naar de achtste finale.

De tien wedstrijden worden gebaseerd op de seeding van de teams voorafgaand aan het toernooi, zodat iedere club duels tegen tegenstanders van verschillende sterkte speelt. Er komen vier extra plekken in het toernooi vrij en de UEFA is van plan om er daar één van aan de nummer vier van de vijfde competitie op de coëfficiëntenlijst te geven, in dit geval Frankrijk.

De overige drie plaatsen gaan dan naar ploegen die in de vijf eerdere seizoenen goed presteerden in Europa, maar geen plekje in de Champions League konden bemachtigen. De Europese competities hopen echter dat deze drie plaatsen naar de kampioenen van kleinere landen gaan, zodat die ook een gegarandeerde plek in het miljardenbal krijgen.