Hake geeft inkijkje bij 'witte wissel': 'Vierde man wist het ook niet helemaal'

Hake geeft inkijkje bij 'witte wissel': 'Vierde man wist het ook niet helemaal'

04-04-2021 19:42 Laatste update: 19:51
15

René Hake heeft tijdens het treffen tussen ADO Den Haag en FC Utrecht voor een unicum gezorgd: de oefenmeester van FC Utrecht is de eerste trainer in de geschiedenis van de Eredivisie die zes spelers in één wedstrijd heeft gewisseld. Hake sprak na afloop zelf van 'een witte wissel'.

Net voor het einde van de eerste helft kwam Bart Ramselaar met zijn hoofd in botsing met medespeler Moussa Sylla. De middenvelder kwam na een behandeling weer binnen de lijnen, maar moest zich toch laten wisselen nadat hij opnieuw duizelig werd. Op dat moment zochten Hake en assistent-trainer Rick Kruys contact met de vierde official, om te vragen hoe het zat het nieuw ingevoerde pilot van de KNVB. Daarbij mogen teams een extra speler wisselen bij een mogelijke hersenschudding.

"Die vierde man wist het ook niet helemaal. Ja, nee, ja, nee, kregen we te horen", vertelt Hake na afloop over de historische zesde wissel, geciteerd door het Algemeen Dagblad. "Dus wilden we Bart eruit halen en met tien man verder spelen tot de rust, want er was toch nog maar anderhalve minuut te spelen. En de rust telt niet als wisselmoment."

"Uiteindelijk bevestigde ook de vierde man dat we een extra wisselmoment zouden krijgen en een extra speler mochten wisselen", vervolgt Hake. "Hoe die erachter kwam? Volgens mij kunnen zij onderling dingen checken, hebben ze een achtervang bij de KNVB. Dit werd volgens mij de eerste witte wissel in de Eredivisie", vertelt de 49-jarige trainer, waarna hij toelicht wat een witte wissel is. "Die wissel komt dan op een wit papiertje, waar die normaal bij een uitploeg op rood of geel staat. Wit omdat het medisch is."