'Amerikaans' Super League-plan mislukt: De grootste denkfout geweest

'Amerikaans' Super League-plan mislukt: "De grootste denkfout geweest"

Gepubliceerd: donderdag 22 april 2021 om 08:38do 22-04-2021 om 08:38

AZ-directeur Robert Eenhoorn kijkt er niet van op dat de Super League-plannen van de grootste Europese clubs voortijdig gestrand zijn. De nieuwste topcompetitie werd naar Amerikaans voorbeeld gecreëerd: het vooruitzicht van een afgesloten competitie met louter grote sterren sloeg echter niet aan in Europa.

Eenhoorn is als honkballer jarenlang actief geweest in de Verenigde Staten en weet uit eigen ervaring hoe Amerikanen over sport denken. "De Amerikaanse sportbeleving verschilt zo fundamenteel van de Europese, het is echt naïef te denken dat je dat zomaar volledig kunt kopiëren", vertelt hij aan het Algemeen Dagblad.

De grootste Amerikaanse sportcompetities staan in het teken van clashes tussen de grootste sterren. Bovendien is er geen sprake van promoties en degradaties. "Het voetbal hier is gebouwd op loyaliteit van supporters, op identiteit. Maar ook op de competitiepiramides zoals we die al heel lang kennen", schetst Eenhoorn het grote verschil met Europa. "Prestaties worden op alle niveaus beloond, je kunt omhoog op de ladder en omlaag. De Super League brak daarmee. Dat is volgens mij de grootste denkfout geweest."

Inmiddels lijken ook de grote clubs zich weer te committeren aan de nieuwe Champions League-opzet, die na 2024 het levenslicht moet zien: de inkomsten gaan de lucht in én de grootste clubs hebben baat bij de aangepaste ticketverdeling. "Dat is wél iets waarin we veel van de Amerikanen kunnen leren", aldus Eenhoorn. "De competities, de leagues zijn daar leidend. Zij bepalen de strategie en de koers in Amerika. In het Europese voetbal ligt die macht bij de grote clubs, met een uitwas zoals de Super League als gevolg."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Gaat de Super League ooit alsnog van de grond komen?

Ja
23%
Nee
77%
(2316 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws