Geen stormloop op kaarten bij Sparta: 'Voor sommigen is dit geen stadionbeleving'

Geen stormloop op kaarten bij Sparta: 'Voor sommigen is dit geen stadionbeleving'

23-04-2021 14:30
45

Dit weekend is het eindelijk zover: er zijn weer fans welkom bij wedstrijden in de Eredivisie. Een wedstrijd bezoeken kan echter niet zomaar, want supporters moeten een negatieve testuitslag hebben en daar komt het één en ander bij kijken. Peter van der Zwan, voorzitter van supportersvereniging 'De Sparta Supporter', zegt in gesprek met VoetbalPrimeur gemengde gevoelens te hebben over het komende weekeinde.

Sparta speelt zaterdag waarschijnlijk voor 2000 supporters tegen VVV-Venlo, maar sprake van een stormloop op kaarten is er niet. De wedstrijd is nog niet uitverkocht en dat lijkt niet los gezien te kunnen worden van de regels die aan het bezoek vastzitten. "In de hele samenleving, en dus ook onder onze fans, is er sprake van mensen die alles wel goed vinden, mensen die hun vraagtekens bij de situatie zetten en mensen die niet aan een testsamenleving deel willen nemen", legt Van der Zwan uit tegenover deze website. "Dat beïnvloedt ook de beslissing die sommige supporters maken."

Op zaterdagavond met je seizoenkaart naar het stadion lopen is er namelijk niet bij. "Je moet je dus laten testen en dat kan voor veel mensen al een beletsel zijn. Er zijn op dit moment maar een beperkt aantal testlocaties en daarnaast zijn alle mogelijkheden voor een test op zaterdag al weg. Je zou dus op vrijdag tijdens werktijd naar een plek moeten rijden die misschien best een eindje weg is. Dat is niet ideaal. Maar als iemand echt wil, dan lukt het wel."

Zelf mist Van der Zwan zijn plekje op Het Kasteel en neemt hij de testverplichting op de koop toe. Het gebrek aan wedstrijdbeleving vindt hij een stuk vervelender. "Dat is een wezenlijk onderdeel, want als Spartanen worden we niet altijd verwend met mooi voetbal en dan ga je toch vooral voor de harmonie en de sfeer onderling. Dat lijkt misschien bijzaak, maar is voor veel mensen toch hoofdzaak en het gebrek daaraan heeft ook mij doen twijfelen. Maar als je weet dat je kan gaan, gaat het toch kriebelen."

Er zijn ook fans die de stadionbeleving op deze manier niet zien zitten. Supporters moeten namelijk een mondkapje op, houden onderling anderhalve meter afstand en zitten de hele tijd op dezelfde plek. "Als voorzitter van de supportersvereniging peil ik de stemming en ik heb wel al begrepen dat de meeste fanatieke jongens niet gaan", zegt Van der Zwan. "Zij vinden dit niet hun wedstrijdbeleving en daar valt ook wat voor te zeggen."

Momenteel zijn er nog een paar kaarten te verkrijgen, maar op Het Kasteel maakt niemand zich zorgen. Het stadion zal 'uitverkocht' zijn, zo is de verwachting. "Het loopt gestaag op, dus uiteindelijk zal het wel goed komen. Veel mensen hebben het dusdanig gemist dat ze er alles voor over hebben en als het goed is, hoeven we deze maatregelen maar één keer te doorlopen. Na de zomerstop zou het toch weer mogelijk moeten zijn om in een vol Kasteel naar Sparta te gaan kijken."

De voorzitter van de supportersvereniging, die een 3-1 overwinning voor Sparta voorspelt, weet alvast waar hij het meest naar uitkijkt. "Normaal gesproken zingen elfduizend mensen de Sparta Marsch uit volle borst mee, maar ik weet zeker dat die tweeduizend die er nu zijn daar vocaal gezien aan kunnen tippen. Daar krijg ik nu al kippenvel van. We hebben het meezingen zo lang moeten missen en datgene wat normaal gesproken vanzelfsprekend is, wordt zaterdag waarschijnlijk heel erg speciaal."

(Guy Habets/VoetbalPrimeur)