Verdachten in Mendes Moreira-zaak niet vervolgd: 'Vermoeden niet voldoende'

Verdachten in Mendes Moreira-zaak niet vervolgd: 'Vermoeden niet voldoende'

26-04-2021 17:55 Laatste update: 17:56
51

Het Openbaar Ministerie van Oost-Brabant gaat niet over tot vervolging van de twee verdachten in de zaak rond de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior. Ahmad Mendes Moreira werd racistisch bejegend, maar het is niet precies duidelijk door wie. Daarvoor heeft het OM niet voldoende bewijs kunnen verzamelen.

De wedstrijd op 17 november 2019 werd stilgelegd na de racistische bejegeningen aan het adres van Excelsior-speler Mendes Moreira. Die verliet in tranen het veld en scheidsrechter Laurens Gerrets stuurde de twee teams naar de kleedkamers. Er werd een onderzoek gestart door de KNVB en door het Openbaar Ministerie, maar maandag is bekend geworden dat het onderzoek van het OM niets opgeleverd heeft.

Het is duidelijk dat er racistische uitspraken zijn gedaan, maar niet door wie. "Dat die middag in Den Bosch de meest weerzinwekkende dingen zijn geroepen vanaf de tribune is volstrekt helder. De vraag is echter wat er precies door wie is gezegd. Alleen een vermoeden hebben is niet voldoende om iemand te vervolgen. Je hebt hard bewijs nodig en daaraan ontbreekt het in deze zaak simpelweg", laat het OM in een reactie weten.

"Wij hebben meerdere liplezers ingeschakeld om duidelijkheid proberen te krijgen over wat er precies door hun is geroepen, maar die specialisten komen niet tot een eenduidige vertaling van wat er geroepen is", vervolgt het OM. "Dat heeft verschillende oorzaken. Zo loopt juist tijdens het roepen iemand door het beeld, waardoor een deel weg is gevallen."