Nieuw Feyenoord-stadion deels 'in' de Maas: 'Je komt halverwege binnen'

Nieuw Feyenoord-stadion deels 'in' de Maas: 'Je komt halverwege binnen'

29-04-2021 07:00 Laatste update: 07:12
157

Feyenoord hoopt vanaf het seizoen 2025-2026 een nieuw stadion te betrekken, werd donderdag duidelijk. Het nog te bouwen stadion moet verrijzen aan de oever van de Maas en zou ongeveer vierhonderd miljoen euro moeten kosten: volgens commercieel directeur Peter Smorenburg kan Feyenoord echter zo'n 75 jaar vooruit met het nieuwe stadion.

De financiering bevindt zich in een afrondende fase, laat Smorenburg weten via het YouTube-kanaal Nieuw Stadion Feyenoord. "Voor ongeveer 85 procent van de financieringen zijn intenties ontvangen, dat betekent dat partijen geïnteresseerd zijn. Voor de laatste vijftien procent moeten we nog de laatste voorstellen bekijken." Dit jaar nog moeten de plannen vorm krijgen: volgens het schema moet er in 2022 begonnen worden met de bouw.

De zogeheten 'Vrienden aan de Maas' brengen veertig miljoen euro in het laatje. "Dat is een groep mensen met een echt Feyenoord-hart", wordt Carl Berg, financieel directeur van De Kuip, geciteerd door De Telegraaf. "Die zitten er niet in voor het rendement of voor hoge opbrengsten. Die zijn vooral aan tafel gaan zitten met de insteek: make it happen!" Daarnaast is ook de gemeente Rotterdam goed voor veertig miljoen euro - al kan Feyenoord in de loop der jaren zijn aandelen terugkopen - draagt de Stichting De Verre Bergen 25 miljoen euro bij en wordt er 223 miljoen euro van banken geleend.

In het nieuwe stadion, met een capaciteit van ruim zestigduizend, moeten niet alleen thuiswedstrijden van Feyenoord, maar ook concerten en Europese finales afgewerkt worden. Bovendien maakt het deel uit van een groter project. "Dit stadion gaat deel uitmaken van een enorme gebiedsontwikkeling. Het ligt straks tussen een groot park aan de ene kant en horecaterrassen met bioscopen en tal van voorzieningen", aldus Berg. De nieuwbouw komt op een kunstmatig aangelegd stuk grond, waar nu nog de Maas stroomt. "Als je aankomt, zie je twee ringen van het stadion, alsof die op een kunstmatige terp ligt. Daaronder ligt nóg een ring. Je komt dus al halverwege het stadion binnen."