Zes conclusies: Feyenoord maakt reclame voor Disney-docu, Ajax blijft soeverein

Zes conclusies: Feyenoord maakt reclame voor Disney-docu, Ajax blijft soeverein

Gepubliceerd: zondag 9 mei 2021 om 17:35zo 09-05-2021 om 17:35

Laatste update: zondag 9 mei 2021 om 17:42zo 09-05-2021 om 17:42

Explosies in de binnensteden, politie- en ME-charges, Feyenoord dat weigerde om een erehaag te vormen: de aanloop naar De Klassieker was rumoerig, maar de wedstrijd zelf was een afknapper, vooral voor de Feyenoord-aanhang en de neutrale fans. Feyenoord hielp Ajax met twee eigen doelpunten aan een probleemloze 0-3 overwinning in De Kuip. VoetbalPrimeur benoemt zes discussiepunten na een bijzondere Klassieker, in de negatieve zin van het woord.

Zal Advocaat spijt hebben?
Dick Advocaat zette tussen november 2020 en december 2021 een ongeslagen Eredivisie-serie van 26 wedstrijden neer, maar inmiddels heeft Feyenoord alweer zeven competitieduels verloren. De Kleine Generaal bleek vorig seizoen een wonderdokter en plakte er nog één jaartje aan vast bij Feyenoord. Dat seizoen lijkt echter een paar maanden te lang te duren: Feyenoord speelde zonder enig zelfvertrouwen tegen aartsrivaal Ajax en ook Advocaat leek vooral de schade te willen beperken. Kan de Feyenoord-selectie toch nog één keer voor zijn trainer door het vuur gaan, tijdens de play-offs?

Zal Pratto spijt hebben?
Wie kent de Mislukte Feyenoord-spitsen-quiz uit All Stars nog? Die film ging in 1997 in première, 24 jaar voordat de Copa Libertadores-held van River Plate zich in De Kuip meldde. Als het lijstje van Hero en Johnny ooit nog geactualiseerd wordt, mag de onfortuinlijke Pratto hieraan toegevoegd worden: zijn Feyenoord-avontuur is namelijk uitgelopen op een regelrecht debacle. 250 minuutjes in zeven wedstrijden, nul doelpunten en een ogenschijnlijk ernstige enkelblessure tijdens De Klassieker. El Oso had het zich vast heel anders voorgesteld, toen hij Argentinië vlak voor de jaarwisseling achter zich liet.

Feyenoord maakt reclame voor Disney-docu
Bij Feyenoord wordt ondertussen reikhalzend uitgekeken naar de komst van Arne Slot, maar de Disney-ploeg – bezig met een documentaire over het Feyenoord-seizoen – wrijft zich ongetwijfeld in de handen. De ploeg herrees vorig seizoen uit de eigen as, maar is inmiddels weer volledig opgebrand. De Disney-camera's hebben de afgelopen maanden waarschijnlijk genoeg geruchtmakende kleedkamerbeelden geregistreerd...

Kampioen Ajax met kop en schouders erbovenuit
Hoe anders is de stemming bij Ajax: de kersvers kampioen heeft twee keer feest mogen vieren en kwam even rustig de puntjes pakken in De Kuip. De wedstrijd tussen de nummers vijf en één was symbolisch voor dit Eredivisie-seizoen, waarin Erik ten Hag en de zijnen afgetekend de beste en – vooral – de meest constante waren. Ajax kan het zich permitteren om een steunpilaar als Nicolás Tagliafico op vakantie te sturen en mag tegen VVV-Venlo en Vitesse proberen de honderd goals aan te tikken. Het is te hopen dat het volgend seizoen spannender wordt in de Eredivisie-top...

Drie EK-gangers in De Kuip
Na de vorige topper tussen Ajax en AZ concludeerden we al dat Maarten Stekelenburg, Davy Klaassen en Ryan Gravenberch zich kandidaat hadden gesteld voor een EK-selectie. Klaassen maakte in De Kuip een mindere beurt, maar dit Ajax-trio lijkt inderdaad zeker van een uitnodiging vanuit Zeist. De enige Feyenoord-kandidaat is en blijft Steven Berghuis, die De Klassieker moest missen vanwege een schorsing. Justin Bijlow, Lutsharel Geertruida, Jurriën Timber en Devyne Rensch gaan ongetwijfeld ooit de nationale ploeg vertegenwoordigen, maar het EK lijkt nog te vroeg te komen voor dit talentvolle viertal.

Makkelie heeft rustiger EK-aanloop dan Kuipers
Collega Björn Kuipers had midweeks de handen vol aan Manchester City - Paris-Saint Germain, Danny Makkelie daarentegen kon rustig warmdraaien voor het EK. Hij moest weliswaar twee rode kaarten uitdelen in De Kuip, maar leidde soeverein tijdens de duffe Klassieker. De politieagent uit Dordrecht maakte onlangs al indruk tijdens Real Madrid-Chelsea: misschien zit er ook een EK-finale in?

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws