VP Award 2021: nog één verbeterpunt, Gravenberch is Eredivisie al bijna ontgroeid

VP Award 2021: nog één verbeterpunt, Gravenberch is Eredivisie al bijna ontgroeid

Gepubliceerd: dinsdag 11 mei 2021 om 12:30di 11-05-2021 om 12:30

Wie wordt de opvolger van Matthijs de Ligt? De stemmen zijn geteld en de uitslag van de VP Award 2021 is bekend. De komende dagen tellen we af naar de grote winnaar van dit seizoen. Voordat het zover is, zetten we de top-vijf in het zonnetje, met vandaag de nummer vier. Ajax-groeibriljant Ryan Gravenberch valt net buiten ons podium, maar heeft wel degelijk een topseizoen achter de rug.

Het is al vaak aangehaald en het is ook een running gag bij Veronica Inside geworden: de leeftijd van Ryan Gravenberch. De Ajax-middenvelder viert zijn negentiende verjaardag pas op de laatste speeldag van dit seizoen, maar draait nu al moeiteloos mee in de Eredivisie en ligt op koers voor EK-deelname.

Het seizoen van zijn definitieve doorbraak in het Ajax-shirt is beloond met een plekje in de bovenste regionen van onze verkiezing. Gravenberch eindigde – samen met Giorgos Giakoumakis – als vierde in de redactieverkiezing en kreeg vier procent van jullie stemmen, goed voor een zesde plek in de peiling van de VP-achterban. Uiteindelijk heeft de jongere broer van Spartaan Danzell Gravenberch net genoeg punten gesprokkeld om Giakoumakis, Cody Gakpo en ploeggenoot Edson Álvarez onder zich te houden.

Hoogtepunt 2020/2021
Natuurlijk verliep zijn seizoen niet helemaal rimpelloos: Gravenberch kreeg rood tijdens het Champions League-duel met Atalanta Bergamo en haalde ook in het tweeluik met AS Roma niet zijn gebruikelijke niveau. Daar stond echter tegenover dat hij domineerde op Anfield, scoorde in De Klassieker en de bekerfinale én zijn Oranje-debuut mocht maken. En hij is nog altijd maar achttien...

Het is daarom lastig om één finest hour aan te wijzen: eigenlijk was het hele seizoen één groot hoogtepunt voor Gravenberch. Misschien is de wedstrijd in De Kuip van zondag wel het uitlichten waard: Feyenoord en Ajax maakten er een slap aftreksel van De Klassieker van, maar Gravenberch onttrok zich aan de malaise en haalde zijn gebruikelijke niveau. De Ajax-parel wilde voorafgaand aan dit seizoen afrekenen met zijn wisselvalligheid en heeft op dat gebied grote stappen gezet. Het bezoek aan Feyenoord was de wedstrijd van de bevestiging.

Conclusie VP
Een topmiddenvelder in de 21ste eeuw moet alles hebben: techniek, inzicht, fysieke kracht, loopvermogen, discipline, scorend vermogen en ga zo maar door. Gravenberch komt een heel eind en beschikt bovendien over gezond verstand: hij staat bij alle grote Europese clubs op het lijstje, maar wil nog één jaar bij Ajax blijven, liet hij na de gewonnen bekerfinale weten.

Dat lijkt inderdaad een verstandige beslissing. Gravenberch zal ooit in een topcompetitie belanden, maar heeft pas één volledig Eredivisie-seizoen in de benen en heeft nog genoeg meters te maken bij Ajax en Oranje. Maar als hij ook nog zijn rendement – dit seizoen vijf goals en zes assists in 45 officiële wedstrijden – wat opkrikt, zal Gravenberch de Eredivisie snel ontgroeien. Misschien vóór zijn twintigste verjaardag al...

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws