VP Award 2021: wonderspits Giakoumakis, Eintovenaar Gakpo én herboren Álvarez

VP Award 2021: wonderspits Giakoumakis, Eintovenaar Gakpo én herboren Álvarez

Gepubliceerd: maandag 10 mei 2021 om 12:00ma 10-05-2021 om 12:00

Laatste update: maandag 10 mei 2021 om 12:07ma 10-05-2021 om 12:07

Wie wordt de opvolger van Matthijs de Ligt? De stemmen zijn geteld en de uitslag van de VP Award 2021 is bekend. De komende dagen tellen we af naar de grote winnaar van dit seizoen. Voordat het zover is, zetten we de top-vijf in het zonnetje, met vandaag de nummers vijf. Drie spelers zijn namelijk gebroederlijk naast elkaar geëindigd: Eredivisie-topscorer Giorgos Giakoumakis, Eintovenaar Cody Gakpo en de herboren Edson Álvarez.

De VP-redacteuren en -users hebben gesproken: na het optellen van alle stemmen zijn we uitgekomen op drie nummers vijf. Giakoumakis werd door drie van de veertien stemgerechtigden op de VP-burelen bovenaan het stemlijstje gezet: de Griekse VVV-sensatie eindigde uiteindelijk als vierde in het redactieklassement.

Gakpo werd daarin tiende en Álvarez veertiende, maar beide spelers hebben dankzij de stemmen van het publiek een inhaalslag gemaakt. Onze verkiezing haalde ook in Mexico het nieuws en Álvarez eindigde – toevallig of niet – als tweede in het usersklassement, met 22 procent van de stemmen. PSV-troef Gakpo kon op acht procent van jullie stemmen rekenen en werd vierde.

Giorgos Giakoumakis
Hoogtepunt 2020/2021
Het was een warme zomerdag in De Koel en de rood aangelopen Stan Valckx schitterde opnieuw in een ludiek VVV-filmpje. De technisch manager brak zijn hoofd over de moeilijke naam van zijn nieuwste aanwinst en werd gecorrigeerd door een goedlachse Griek in een geel shirt: het bleek de aanstaande topscorer van de Eredivisie te zijn. 'Remember the name' was de begeleidende tekst van VVV bij het nu al historische filmpje: dat het zulke profetische woorden zouden zijn, hadden VVV en Giakoumakis ongetwijfeld ook niet verwacht.

De bij AEK Athene opgepikte spits fleurde zijn Eredivisie-debuut op met een hattrick tegen FC Emmen en was vooral in januari niet te houden: elf goals in zes wedstrijden, waaronder twee vierklappers tegen ADO Den Haag en Vitesse. Met links, met rechts, met de binnenkant, met de buitenkant, met het hoofd: alles wat Giakoumakis aanraakte, veranderde in goud. Zijn mythische 'landgenoot' Koning Midas zou trots zijn geweest...

Conclusie VP
Na die topmaand belandde VVV in een vrije val: na de Griekse explosie tegen Vitesse werd er twaalf keer op rij verloren. Tegen RKC Waalwijk leek VVV zich op te richten, maar het uiteindelijke 3-3 gelijkspel zou de ploeg zomaar eens fataal kunnen worden. Giakoumakis pikte zijn doelpuntjes nog wel mee, maar kan wrang genoeg de eerste Eredivisie-topscorer ooit worden die met zijn ploeg degradeert. Maar zonder de doelpunten van zijn Griekse superspits was het lot van VVV waarschijnlijk allang bezegeld geweest.

Misschien kan hij tegen Ajax nog wraak nemen voor de historische 0-13 en kan hij opnieuw voor een kunststukje zorgen tegen FC Emmen. Maar hoe het ook afloopt: Giakoumakis kan De Koel met opgeheven hoofd verlaten, want aan hem heeft het zeker niet gelegen. Wij leven mee met de seizoenkaarthouders van VVV, die hun wonderspits uit Heraklion niet één keer live aan het werk hebben kunnen zien... Het is namelijk uitgesloten dat hij nog een jaartje blijft.

Cody Gakpo
Hoogtepunt 2020/2021
"Zijn blessure na de winterstop had een nadeel, maar zou nu zijn voordeel kunnen zijn. Je ziet dat hij beresterk is, lekker in zijn vel zit en echt nog wat in de accu heeft zitten richting het einde van het seizoen." Was getekend: Boudewijn Zenden, individueel trainer bij PSV. Gakpo moest de belangrijkste weken van het seizoen missen, maar is sindsdien in de vorm van zijn leven.

Tijdens het jeugd-EK in Hongarije maakte hij grote indruk en tegen FC Groningen en sc Heerenveen nam hij het matig draaiende PSV bij de hand. De man met de zuiverste traptechniek van de Eredivisie wacht nog op zijn eerste Oranje-oproep, maar dat kan toch niet lang meer duren: misschien is hij er al bij op het EK?

Conclusie VP
Het contrast tussen de PSV-pareltjes kan haast niet groter. Waar collega Mohamed Ihattaren al maandenlang op zoek is naar zichzelf en regelmatig in de spotlights staat vanwege acties buiten de lijnen, heeft Gakpo zich in alle rust ontwikkeld tot dragende PSV-speler. Het kind van Stratum is op een steenworp van het Philips Stadion opgegroeid, stroomde bij de F'jes al in en staat nog tot 2025 onder contract: Gakpo houdt van PSV en PSV houdt van Eintovenaar Gakpo.

Eindelijk breekt er weer een jongen uit de stad door, die ook nog geweldig kan voetballen. Toen Gakpo nog een kleine jeugdspeler was, ontwikkelde hij noodgedwongen zijn specialiteit van het huis. "Die boys schoten ballen zo de kruising in. Ik kon dat allemaal niet, joh. Ik schoot alles laag, ze vlogen binnen, dus ben erbij gebleven", verklaarde hij onlangs de geboorte van zijn karakteristieke lage, strakke schoten. Dat hij inmiddels heeft bijgeleerd, zagen we al in de wedstrijd tegen Heerenveen. Als de eerste voortekenen niet bedriegen, gaat PSV nog veel plezier beleven aan zijn jeugdproduct.

Edson Álvarez
Hoogtepunt 2020/2021
Verdedigende acties worden niet vaak uitgelicht door Nederlandse voetbalanalytici, maar na de officieuze kampioenswedstrijd Ajax-AZ stonden Kenneth Perez en Ibrahim Afellay op de banken. Ajax had het moeilijk tegen de Alkmaarse buren, maar Álvarez voorkwam met een uiterste krachtsinspanning dat Bruno Martins Indi AZ op voorsprong zette. "Wát een redding. Dat is wat wij 'Zuid-Amerikaans' noemen. Wij in Nederland denken vaak: het zal wel loslopen. Maar Álvarez loopt helemaal mee en zorgt ervoor dat het nog 0-0 is", aldus Perez bij ESPN. "Deze jongen onderscheidt zich niet in het voetballende gedeelte, maar hij voegt zo veel toe aan het spel van Ajax", liet Afellay weten bij Studio Voetbal.

Het is deze grinta, waarmee Álvarez zich geliefd heeft gemaakt in Amsterdam. De 23-jarige Mexicaan scoort weinig, geeft nauwelijks assist en geeft geen passes over veertig meter, maar is bij vlagen goud waard voor zijn ploeg. Vitesse-smaakmaker Oussama Tannane zal ongetwijfeld nog zwetend wakker worden van Álvarez, die hem tijdens de bekerfinale vakkundig uit de wedstrijd speelde.

Conclusie VP
Nog niet zo lang geleden liep hij met zijn ziel onder zijn arm in Amsterdam. De beoogde opvolger van Matthijs de Ligt kwam niet veel aan spelen toe en kon bovendien zijn gezin niet over laten komen, vanwege de wetgeving in Nederland. Valencia leek afgelopen winter voor een ontsnappingsroute te zorgen, maar Ajax hield bankzitter Álvarez aan zijn contract.

En toen kwam de ommekeer: trainer Erik ten Hag vond in de loop van de januarimaand zijn ideale formule, mét een centrale rol voor Álvarez. De 34-voudig interational van Mexico zorgde samen met mede-Latino Lisandro Martínez voor extra gif in het Ajax-team. SC Heerenveen-tiener Arjen van der Heide ondervond het aan den lijve tegen Ajax: de buitenspeler appelleerde voor een corner, maar werd snel tot de orde geroepen door zijn Spaanstalige tegenstanders. Het is de Mexicaanse VP-achterban duidelijk ook niet ontgaan...

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws