Historisch besluit KNVB: vrouwen kunnen in A-categorie bij de mannen uitkomen

Historisch besluit KNVB: vrouwen kunnen in A-categorie bij de mannen uitkomen

Gepubliceerd: dinsdag 11 mei 2021 om 15:31di 11-05-2021 om 15:31

Vanaf het seizoen 2021/22 is het voor vrouwen in het amateurvoetbal mogelijk om uit te komen in de categorie A bij de mannen. Daar heeft de KNVB dinsdag, als eerste voetbalbond ter wereld, toestemming voor gegeven.

De voetbalbond spreekt zelf van een "historisch moment voor het amateurvoetbal in Nederland én wereldwijd". Gemengd voetbal was in Nederland tot dusver alleen mogelijk in de gehele jeugd. Zodra vrouwen echter de seniorenleeftijd bereikten, stonden ze voor de keuze tussen het spelen in een vrouwencompetitie of blijven spelen in de B-categorie.

Dat tijdperk is nu voorbij. "Wij zien op basis van de huidige tijdsgeest en recente onderzoeksresultaten geen reden meer om daaraan vast te houden en kiezen voor gelijkwaardigheid en diversiteit”, reageert Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB.

In de A-categorie zitten alle eerste elftallen van de Tweede Divisie tot en met de vijfde klasse en de reserve-elftallen vanaf de Hoofdklasse tot en met de derde klasse. Afgelopen seizoen, dat al na na zeven speelrondes voortijdig ten einde kwam, werd er al een pilot gehouden. Voetbalster Ellen Fokkema kreeg dispensatie en mocht in het eerste elftal van de Friese vierdeklasser Foarut spelen.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Nederland

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws